Trump by byl Putinovou loutkou, řekla v debatě Clintonová. Podle průzkumu ji vyhrála

Debata amerických kandidátů na prezidenta

Debata amerických kandidátů na prezidenta Zdroj: ČTK,

Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
15
Fotogalerie

V poslední předvolební debatě se kandidáti na amerického prezidenta - Hillary Clintonová za Demokraty a Donald Trump za Republikány - utkali na půdě lasvegaské univerzity. Pro začátek to vypadalo, že Trump je tím klidnějším a přesvědčivějším kandidátem na prezidenta, kterému se dařilo vysvětlovat své postoje k jednotlivým tématům. Pak ale přišla řeč na jeho oblíbené téma – stavbu zdi na hranici s Mexikem – a karta se obrátila.

 

Pokud Clintonová hodila návnadu, Trump se okamžitě chytl. Clintonová uvedla, že při nedávném osobním setkání Trumpa s mexickým prezidentem Enrique Peñou Nietem její sok tváří tvář mexické hlavě státu nezopakoval své požadavky na stavbu zdi. „Normálně se zalykal,“ uvedla Clintonová. Pak ale přišlo něco, čím se včerejší debata zapíše do dějin. Trump odmítl potvrdit, že uzná výsledek voleb. „Říkám, že vám to řeknu, až přijde čas,“ uvedl Trump. „Zatím vás budu držet v nejistotě.“ Clintová reagovala: „To je strašné. Tohle není, jak naše demokracie funguje.“

 

Po skončení debaty uvedlo vedení republikánské strany, že výsledky listopadových voleb přijmou a stejně tak jejich kandidát. Následně se třetí a poslední předvolební debata začala podobat dvěma předešlým. Především šlo tedy o osobní útoky. Co na začátku vypadalo jako civilizovaná debata se nakonec zvrtlo ve sérii negativních výměn názorů. Prezidentští kandidáti se opět neshodli zhola na ničem.

Trump Clintonovou obvinil, že chce otevřít americké hranice a že nelegálně vymazala 33 tisíc emailů ze svého serveru. Ona ho naoplátku nazvala loutkou v rukou ruského prezidenta Vladimira Putina.

Když přišla řeč na obvinění, že Trump sexuálně obtěžoval ženy, Trump odvětil, že tyto ženy buď chtěly svých pět minut slávy anebo za tím stojí Clintonová a její kampaň. Podle bleskového průzkumu televizní stanice CNN vyhrála debatu Clintonová poměrem 52 vůči 39 procent.

Televizní debaty mají nicméně minimální dopad na změnu názoru voličů. Ve stejném průzkumu jen 13 procent dotázaných uvedlo, že včerejší debata změnila jejich názor na to, koho budou volit. Oba kandidáti se svým výstupem snažili spíše zajistit hlasy svých podporovatelů než oslovit nerozhodnuté voliče.