Místo vrcholu hluboký pád: Rozhádaní britští euroskeptici marně hledají nového vůdce

Exšéf protiimigrantské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage

Exšéf protiimigrantské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage Zdroj: ctk/ap

Europoslanec za UKIP Steven Woolfe upadl po potyčce se svým kolegou Mikem Hookemem do bezvědomí
Europoslanec za UKIP Mike Hookem
Europoslanec za UKIP Steven Woolfe
Odstupující předsedkyně strany UKIP Diane Jamesová a Nigel Farage
Odstupující předsedkyně strany UKIP Diane Jamesová
7
Fotogalerie

Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) by se poté, co dokázala přesvědčit Brity k odchodu z Evropské unie, měla nacházet na vrcholu. Opak je ale pravdou. Partaji se po odchodu dlouholetého předsedy Nigela Farage nedaří najít nového šéfa, který by sjednotil znesvářené frakce. Mnozí bývalí i současní straníci tvrdí, že UKIP směřuje k zániku.

Dokladem může mýt i šarvátka europoslanců z počátku tohoto měsíce, po které jeden z účastníků a zároveň horký kandidát na předsedu UKIP Steven Woolfe skončil v nemocnici s poraněním hlavy. Woolfe v pondělí oznámil, že ze strany odchází. Navíc žaluje svého nyní již bývalého spolustraníka Mika Hookema, který mu během potyčky způsobit zranění.

Podle Woolfeho se strana stala po Farageově rezignaci neřiditelnou, navíc jí nyní chybí jednotící prvek v podobě referenda. Strana se ocitla ve „smrtící spirále, kterou sama stvořila“, řekl pro BBC.

Strana bez budoucnosti

Farage straně šéfoval deset let. Když Britové v referendu rozhodli o brexitu, prohlásil, že dosáhl svého cíle a nyní se chtěl více věnovat rodině. Hledání jeho nástupce se táhne už několik měsíců. O novém předsedovi budou členové strany opět hlasovat v listopadu.

Řada straníků po Farageově ohlášeném odchodu usoudila, že UKIP nemá budoucnost. Během léta stranu opustilo hned několik členů včetně šéfky komunikace Alexandry Phillipsová. Ta přešla ke konzervativcům s odůvodněním, že vláda ministerské předsedkyně Theresy Mayové nyní naplňuje volební program britských euroskeptiků.

Phillipsová v rozhovoru pro deník The Guardian tvrdí, že UKIP se během posledních let stala „agresivnější strana poháněná testosteronem“. Někteří přední členové strany, jako jediný poslanec UKIP Douglas Carswell nebo autorka pochvalně přijatého volebního programu Suzanne Evansová, se dostali do izolace poté, co je jeden z Farageových poradců obvinil z „pokusu o převrat“.

Výkonný výbor strany se snaží zbavit i dalších dlouholetých členů, tvrdí Phillipsová. „Ve stranách jako je UKIP se objevují velmi horliví a docela bizarní lidé, kteří chtějí hrát Hru o trůny – lidé, které by nejspíš nikdo nezvolil, a kteří chtějí stranu řídit,“ řekla.

Rekordně krátké předsednictví

Naděje na nové vedení UKIP svitla 16. září, kdy byla novou předsedkyní zvolena Diane Jamesová. V čele strany ale vydržela pouhých 19 dní. "Vyjasnilo se, že nemám dostatečnou autoritu, ani plnou podporu všech mých kolegů z Evropského parlamentu a stranických funkcionářů na to, abych mohla provést změny, které jsou podle mě nutné a na nichž jsem založila kampaň," vysvětlila.

Že UKIP prochází hlubokou krizí, nepopírá ani další ze současných kandidátů na předsedu Raheem Kassam. „To, co někteří lidé udělali s UKIP, je nepřijatelné, a vedlo to k tomu, že dobrý slušný muž se stáhl z boje o vedení a odešel i ze strany samotné. Měli by se stydět,“ prohlásil po Woolfeho odchodu.

Na šéfa UKIP kandidují také europoslanec Bill Etheridge a člen Londýnského shromáždění Peter Whittle. Do boje o předsednictví by se ještě mohli zapojit bývalý místopředseda strany Paul Nuttall a Suzanne Evansová.