Trump jde proti „svým“ republikánům. Prohlubuje roztržky se špičkami strany

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v rozhovoru s deníkem The Washington Post odmítl podpořit vlivné republikánské politiky v primárních volbách do amerického Kongresu. Jeho postoj je podle agentury AP zatím nejviditelnějším projevem roztržky mezi newyorským miliardářem a špičkami republikánů.

Spolu s rozhodováním o prezidentovi USA budou Američané v listopadu hlasovat i o obsazení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. V Republikánské straně teď probíhají primární volby, v nichž se rozhoduje o tom, koho strana do parlamentních voleb vyšle. V primárkách se o kandidaturu uchází i šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nebo vlivný senátor John McCain.

Ani jednoho z nich Trump nepodpořil. Podle AP jde o pomstu za vlažnou podporu, kterou mu až po dlouhém váhání oba politici vyjádřili v prezidentské kampani. O kandidátech do kongresových voleb se bude rozhodovat v příštích týdnech a Ryan i McCain čelí konkurentům z pravicového křídla republikánů. Ti se Trumpovi líbí více.

Nepřipraven k podpoře

„Mám rád Paula (Ryana), ale země prochází děsivým obdobím. Potřebujeme velmi silné vůdce, skutečně velmi silné. K podpoře ještě nejsem připraven,“ řekl Trump listu The Washington Post. Parafrázoval tak Ryanovu výhradu na Trumpovu adresu z letošního května. „Ještě k podpoře Trumpa nejsem připraven,“ řekl tehdy Ryan novinářům.

Ryanova oponenta Paula Nehlena, který ovšem v primárkách podle médií nemá velkou šanci uspět, naopak Trump pochválil. Jeho kampaň před volbami do Sněmovny reprezentantů je prý „velmi dobrá“.

Slova podpory Trump nenašel ani v případě kandidatury senátora McCaina, kterého už dřív kritizoval za to, že upadl během vietnamské války do zajetí. „Při McCainovi jsem nikdy nestál. Vždycky jsem si myslel, že mohl pro válečné veterány udělat daleko víc,“ řekl Trump.