Trump nadhodnocoval majetek svých firem, podvedl banky a pojišťovny, rozhodl soud

Exprezident USA Donald Trump

Exprezident USA Donald Trump Zdroj: ČTK / AP / Artie Walker Jr.

Bývalý americký prezident Donald Trump se při budování svého realitního impéria léta dopouštěl podvodu, rozhodl dnes soud v New Yorku. Trump a jeho společnost podle soudu podváděli mimo jiné banky či pojišťovny tím, že masivně nadhodnocovali svůj majetek a zveličovali jeho čistou hodnotu v dokumentech používaných při uzavírání obchodů a zajišťování financování. Trump i další obžalovaní se plánují odvolat.

Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová zažalovala Trumpa v září 2022 a obvinila ho a společnost Trump Organization ze lhaní o hodnotě jeho majetku a čistém jmění s cílem získat lepší podmínky při bankovních úvěrech nebo pojištění, napsala agentura Reuters. Podle prokurátorky Trump v ročních finančních výkazech předkládaných bankám a pojišťovnám nadsadil své čisté jmění až o 2,23 miliardy dolarů a podle jednoho měřítka až o 3,6 miliardy dolarů. Podle stanice CNN se obvinění týká také Trumpových synů.

Tato taktika překročila hranici a porušila zákon, uvedl soudce Arthur Engoron, jenž zároveň odmítl Trumpovo tvrzení, že prohlášení o odmítnutí odpovědnosti v účetních výkazech ho zbavuje jakéhokoli pochybení.

Trump, který je obžalovaný i v jiných případech a zároveň se hodlá znovu ucházet o prezidentský úřad, už dříve obvinění odmítl a označil je za politický „hon na čarodějnice“. Jeho právníci žádali soudce, aby případ zamítl. Tvrdili, že Jamesová nebyla oprávněna žalobu podat, protože neexistuje důkaz, že by veřejnost byla exprezidentovým jednáním poškozena. Tvrdili také, že řada tvrzení v žalobě je promlčena.

Nynější rozhodnutí se týká klíčového tvrzení newyorské prokurátorky v občanskoprávní žalobě proti bývalému prezidentovi. Soudce Engoron rozhodl v řízení předcházejícímu samotnému procesu. Ten začíná v pondělí 2. října a má se zabývat dalšími obviněními a případným postihem.

Prokuratura podle agentury AP požaduje pokutu ve výši 250 milionů dolarů a zákaz podnikání Trumpa v New Yorku. Rozhodnutí soudce Engorona je pro exprezidenta téměř totální porážkou a omezuje rozsah plánovaného soudního procesu do značné míry na to, kolik by měli obžalovaní zaplatit jako náhradu škody, napsala agentura Reuters.