Trumpově sociální síti hrozí, že jí dojdou peníze. Snaha o vstup na burzu může zkrachovat

Zdroj: GRafika e15

Jestli něco bývalý (a možná i budoucí) americký prezident Donald Trump opravdu umí, je to být v médiích, co nejvíce to jde, v poslední době hlavně kvůli trestním stíháním, která jsou proti němu vedena hned v několika amerických státech i na federální úrovni. Už se trochu zapomíná i na to, že je pořád byznysmen, a to nejen v realitách.

Když po útoku na Kapitol v lednu roku 2021 velké sociální platformy jako Facebook a Twitter zablokovaly jeho účty, přišel exprezident o svůj „megafon“. Založil si proto vlastní síť Truth Social, respektive mateřskou firmu Trump Media & Technology Group (TMTG), kde je majoritním akcionářem. Na Truth Social píše drtivou většinu svých příspěvků doposud, ačkoli Twitter i Facebook mu nakonec účty odblokovaly a na obou sociálních sítích má pořád desítky milionů sledujících.

Tento týden se ale rozhodne, jak to bude dál. TMTG totiž v roce 2021 oznámila, že vstoupí na burzu, a to spojením s takzvanou speciální akviziční společností (SPAC) Digital World Acquisition Corporation (DWAC). Vlna SPAC společností, tedy v podstatě prázdných schránek na peníze, byla populární tak přede dvěma lety. Pomocí těchto společností vstupovaly na burzu i firmy, které neměly moc zdravý byznys a zbankrotovaly nebo se jejich prognózy, s nimiž lákaly investory, nerealizovaly. Kaž­dopádně součástí fungování SPAC je, že má expirační lhůtu – pokud se mu nepodaří najít cíl, se kterým by se spojil, nebo pokud se spojení neodsouhlasí, musí jej management zlikvidovat a vrátit akcionářům vložené peníze.

A to právě hrozí DWAC. Společnost, která získala od investorů asi 300 milionů dolarů, čeká rozhodnutí akcionářů o rok prodloužit lhůtu ke spojení s Trumpovou sociální sítí. Lhůta uplynula v noci na úterý. Běžně tato akcionářská hlasování nejsou problém, protože většinu v těchto společnostech drží jednotlivci nebo institucionální investoři. Jenže DWAC přilákal po oznámení spojení s Trumpovým mediálním „impériem“ řadové exprezidentovy voliče, kteří mají jen desítky či stovky akcií a nejsou zvyklí prostřednictvím svých brokerů vykonávat svoje práva, jako je hlasování na valných hromadách a podobně. Odhady mluví o tom, že takových akcionářů je asi 400 tisíc. Pro prodloužení je potřeba, aby 65 procent aktivně hlasovalo pro.

DWAC měl problém kontaktovat akcionáře už při podobném prodlužování lhůty loni v listopadu a zvládl to jen těsně. Nyní si na to najal i specializovanou firmu. Mezitím také společnost vyhodila svého generálního ředitele a byla Komisi pro cenné papíry nucena zaplatit několikamilionovou pokutu za zatajování některých klíčových informací akcionářům. Cena, za kterou se akcie obchodují, také výrazně klesla, což pro mnohé dále snižuje motivaci se o svou investici nějak aktivně starat.

Trumpova Truth Social ale nemá nadějné vyhlídky ani v jednom případě. Pokud se podaří schválit prodloužení, bude mít sice šanci, že se někdy bude obchodovat na burze a dostane se k penězům, které jsou uložené v DWAC pro investici do rozvoje Truth Social, otázkou ale je, zda k tomu nakonec dojde. Mezitím totiž přejde prezidentská kampaň do horké fáze a Donald Trump už nyní dává najevo, že návrat na Twitter – dnes X – mu asi nebude proti srsti. Nový majitel Elon Musk určitě nebude posuzovat jeho tweety tak přísně a pro oslovení voličů je tato zavedená platforma určitě lepší než Truth Social. Na X má asi 88 milionů sledujících, na Truth Social 6,5 milionu – a asi jen 400 tisíc věrných nadšenců tuto platformu denně využívá. Exprezident měl s Truth Social smlouvu, že jakékoli jeho nové příspěvky se musejí objevit nejdříve tam, tento exkluzivní deal ale vypršel letos v červnu.

Jak těžké je vybudovat alternativy Twitteru, už vidíme na příkladu Mastodonu a Blue­sky, které nepřilákaly velké množství uživatelů. Ani Threads, které těží ze spojení s obřím Instagramem, nelákají tak jako X. Fotku ze svého zadržení ve státě Georgia Trump uveřejnil na X a na této platformě dal rozhovor moderátorovi Tuckeru Carlsonovi, který po vyhazovu z televize Fox News našel nové působiště právě na Muskově sociální síti. S každým dalším tweetem bude klesat hodnota Trumpovy Truth Social, protože bude stále jasnější, že politické ambice jsou pro něj důležitější než obchodní zájmy. Spojení tak bude pro akcionáře DWAC víc a víc rizikovou investicí.

Pokud k prodloužení nedojde, lhůta pro spojení DWAC a TMTG uplyne tento pátek. DWAC projde likvidací a peníze vrátí akcionářům podle stanov (tedy zhruba deset dolarů za akcii). TMTG se může snažit najít další investory, nebo – a to spíš – bude postupně skomírat, tak jako další podobné platformy. Přidá se tak k dalším Trumpovým byznysům, které skončily v úpadku.

Autor je spolupracovník redakce