Trump nařídil zásah v Jemenu, umírali islamisté a civilisté

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky
Michelle Obamová se při ceremoniálu očividně nebavila
Obamové nejistý pohled při přebírání dárku od nové paní Bílého domu
Michelle Obamová si páteční ceremoniál očividně neužívala.
5
Fotogalerie

Při útoku Spojených států v Jemenu dnes zahynulo 14 islamistů. Zemřel také jeden americký voják a tři další utrpěli zranění, uvedla podle agentury AP armáda. Na místě přišlo o život zřejmě i několik civilistů, napsala AFP. 

S odvoláním na amerického vojenského činitele informovala agentura Reuters, že zásah proti ústředí Al-Káidy nařídil prezident Donald Trump.

Jednotky USA se při zátahu proti členům Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) zmocnily informací, které pravděpodobně poodhalí plány islamistů na budoucí teroristická spiknutí, uvedlo Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Informace o obětech se podle různých zdrojů rozcházejí. Útok ve středojemenské provincii Bajdá připravil o život tři vůdce Al-Káidy, sdělili jemenští bezpečností činitelé a zástupci místních kmenů. Američané zabili nebo zranili kolem 20 mužů, včetně několika Saúdů, tvrdí jemenský činitel, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Zástupce Al-Káidy řekl, že během "masakru" zemřely i ženy a děti. Až o 16 civilních obětech se zmiňovala i agentura AFP. Reuters s odvoláním na lékaře uváděl mezi mrtvými 10 žen a tři děti.

USA považují AQAP za nejnebezpečnější z buněk sítě Al-Káidy. Jemenská odnož má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se i k předloňskému masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo.

Při bojích o kontrolu oblastí u pobřeží Rudého moře padlo v Jemenu v posledních 24 hodinách 90 Íránem podporovaných povstalců a kolem 20 vojáků vlády, které pomáhá arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. S odvoláním na armádní a lékařské zdroje o tom informovala AFP.