V Jemenu hrozí hladomor, bez pitné vody je až 20 milionů lidí

Faisal musí nakrmit rodinu ze sotva pěti tisíc korun měsíčně.

Faisal musí nakrmit rodinu ze sotva pěti tisíc korun měsíčně. Zdroj: ČTK

Faisal Ahmed pohřbívá svého syna.
Udai Faisal zemřel na podvýživu.
Udai Faisal zemřel na podvýživu.
Faisal Ahmed pohřbívá svého syna.
Maminka utěšuje svého podvyživeného synka.
17
Fotogalerie

Válečný konflikt v Jemenu vyvolal potravinovou krizi, která by se letos mohla přeměnit v rozsáhlý hladomor, varoval dnes šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien.

Válečný konflikt v Jemenu vyvolal potravinovou krizi, která by se letos mohla přeměnit v rozsáhlý hladomor, varoval dnes šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Upřesnil, že z 27 milionů obyvatel této arabské země trpí nedostatkem potravin 17 milionů lidí a bez pitné vody se ocitlo na 19 milionů osob.

Podvýživa u dětí se zvýšila za poslední rok o 63 procent, špatnou stravou strádá kolem 2,7 milionu dětí. Každých deset minut umírá dítě mladší pěti let z nějaké příčiny, které se dalo předejít, řekl expert OSN v Radě bezpečnosti OSN. Podle něj katastrofální potravinovou a zdravotní situaci způsobila chudoba, válka a embargo ze strany mezinárodní koalice bojující proti tamním rebelům.

Na situaci v Jemenu se podívejte v následující fotogalerii: 

Jemen je od roku 2014 dějištěm bojů mezi tamními menšinovými šíity a vládou. O život při nich přišlo na 10 tisíc lidí, oznámila nedávno OSN. Do konfliktu zasahují také regionální mocnosti Saúdská Arábie na straně vlády a Írán na straně šíitů. Protože povstalci mají v rukou stále hlavní město Saná, je dočasným sídlem vládních úřadů Aden.

O'Brien vyzval Radu bezpečnosti, aby přiměla bojující strany co nejrychleji vytvořit v Jemenu humanitární koridory k zásobování obyvatel potravinami, pitnou vodou a léky.