Trump neustává v kritice Kongresu, vadí mu zhoršování vztahů s Ruskem

Trump v Kongresu: Vyzval ke zrušení Obamacare a ke stavbě zdi

Trump v Kongresu: Vyzval ke zrušení Obamacare a ke stavbě zdi Zdroj: ČTK

Trump v Kongresu: Vyzval ke zrušení Obamacare a ke stavbě zdi
Americký prezident Donald Trump vyrazil do Francie, kde ho přivítal Emmanuel Macron
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017)
4
Fotogalerie

Prezident USA Donald Trump dnes pokračoval v kritice nového balíku protiruských sankcí, k jehož podpisu byl ve středu de facto přinucen většinovým postojem Kongresu ovládaného republikány. Na twitteru Trump napsal, že za kritické zhoršení vztahů s Ruskem mohou Američané poděkovat právě poslancům amerického zákonodárného sboru.

"Naše vztahy s Ruskem jsou na rekordně nízké a velmi nebezpečné úrovni. Můžete poděkovat Kongresu, těm samým lidem, kteří nám nemohou poskytnout ani zdravotní péči," napsal prezident. Kritiku Senátu a Sněmovny reprezentantů za sankce proti Rusku tak spojil s odkazem na trojí nezdar hlasování o slibované náhradě systému zdravotního pojištění bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Trump ve středu zákon o protiruských sankcích podepsal "ve jménu národní jednoty" přesto, že s ním nesouhlasí. V Kongresu má ale nová série sankcí proti Kremlu tak masivní podporu, že by poslanci snadno přehlasovali případné prezidentské veto. Trumpovi tak nezbylo, než se podvolit vůli zákonodárců a zákon podepsat.

Mrazivý stav vztahů mezi Washingtonem a Moskvou konstatoval na sociálních sítích i ruský premiér Dmitrij Medveděv. Ve středu ve facebooku uvedl, že vyhlášení "naprosté obchodní války" mezi oběma zeměmi znamená konec nadějí na zlepšení vzájemných vztahů.

Trump týž den Kongresu vyčetl, že schválením sankcí proti Rusku omezuje prezidentské pravomoci a dopouští se protiústavního jednání. Zákon o sankcích je podle amerického prezidenta "výrazně vadný".