Trump podruhé přestál impeachment. Snahu demokratů označil za hon na čarodějnice

Exprezident USA Donald Trump.

Exprezident USA Donald Trump. Zdroj: Reuters

Senátoři v USA urychlují proces s Trumpem. Dohodli se, že svědky nakonec vyslýchat nebudou.
Senátoři v USA se v procesu proti Trumpovi dohodli, že svědky nakonec vyslýchat nebudou.
Senátoři v USA se v procesu proti Trumpovi dohodli, že svědky nakonec vyslýchat nebudou.
Vůdce republikánů v Kongresu Mitch McConnell
"Vzpoura se nekonala." Trumpova obhajoba popřela v Senátu vinu exprezidenta
8
Fotogalerie

Američtí senátoři po několikadenním rokování rozhodli, že bývalý prezident Donald Trump není vinen z podněcování ke vzpouře v souvislosti s lednovými násilnostmi, kdy na budovu Kongresu zaútočil dav rozvášněných Trumpových stoupenců. Pro odsouzení republikánského exprezidenta sice hlasovalo 57 senátorů, k dosažení potřebné dvoutřetinové většiny chybělo deset hlasů. Trump výsledek hlasování uvítal a proces označil za další fázi honu na čarodějnice. 

Pro Trumpovo odsouzení hlasovalo i sedm republikánů. Podle vůdce republikánů v Senátu Mitche McConnella není pochyb o tom, že Trump je za vyvolání násilností morálně zodpovědný. McConnel také prohlásil, že Trump ostudně porušil své prezidentské povinnosti. Proti jeho odsouzení tento vlivný republikánský politik hlasoval kvůli tomu, že proces proti Trumpovi po skončení jeho funkčního období považoval za protiústavní.

Trump výsledek hlasování přivítal. Snahu demokratů po osvobozujícím verdiktu označil za další fázi největšího honu na čarodějnice v dějinách USA. Svým stoupencům vzkázal, že „naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Udělejme Ameriku znovu velikou právě začíná“ a že o další podrobnosti se s nimi podělí v příštích měsících.

Bývalý republikánský prezident Trump je první v dějinách Spojených států, proti komu mířila ústavní žaloba hned dvakrát. Je také prvním, který impeachmentu čelil po odchodu z funkce.

Demokraté se během nyní ukončeného procesu snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí. Při útoku jeho příznivců na Kapitol, zemřelo pět lidí. Pomocí impeachmentu mu chtěli demokraté zabránit v tom, aby se o prezidentský úřad mohl v roce 2024 ucházet znovu, o čemž Trump uvažuje.

První ústavní žaloba byla na Trumpa podána, když americký deník The Wall Street Journal v polovině září 2019 napsal, že Trump, jako tehdejší šéf Bílého domu, opakovaně naléhal na nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetřoval syna tehdejšího favorita demokratů na nominaci do prezidentských voleb, někdejšího viceprezidenta a současného prezidenta Joea Bidena, kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.