Trumpův impeachment není protiústavní, rozhodl Senát

Druhým dnem dnes pokračuje proces impeachmentu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Američtí senátoři se včera shodli na tom, že žaloba není protiústavní.

Druhým dnem dnes pokračuje proces impeachmentu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Američtí senátoři se včera shodli na tom, že žaloba není protiústavní. Zdroj: e15.cz

Společnost Twitter hlásí rekordní tržby za čtvrté čtvrtletí loňského roku.
Český snímek Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli postoupil do užšího výběru kandidátů na Oscara za nejlepší mezinárodní hraný film.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Žaloba na exprezidenta je legální 

Američtí senátoři se shodli, že ústavní žaloba podaná proti americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi, je v souladu s ústavou. Proces Trumpova impeachmentu tak může pokračovat. Očekává se, že potrvá minimálně do neděle. Ve prospěch ústavní žaloby se vyslovilo 56 senátorů ze sta. K tomu, aby byl exprezident uznán vinným, je však zapotřebí souhlas dvou třetin Senátu. Během středy budou předneseny argumenty k obvinění. Trump čelí impeachmentu po skončení úřadu kvůli útoku demonstrantů na washingtonský Kapitol ze 6. ledna. Pokud bude uznán vinným, přijde mimo jiné o možnost kandidovat na prezidenta znovu.   

Koronavirus s námi zůstane

Lidé se po několik následujících let možná budou muset proti nemoci COVID-19 očkovat každoročně stejně jako třeba proti sezonní chřipce. Myslí si to Alex Gorsky, šéf americké farmaceutické společnosti Johnson & Johnson, která vyvíjí vakcínu. Virus podle něj bude dál mutovat. Gorskymu daly za pravdu špičky amerického zdravotnictví s tím, že se COVID-19 pravděpodobně stane endemickou chorobou, tedy nemocí stále přítomnou mezi lidmi, byť ne tak agresivní jako nyní. Vědci a lékaři ovšem budou muset neustále hlídat nově vznikající varianty viru, uvedly úřady.    

Z trhů a burz 

Akcie se na směru neshodly

Akciová jízda na amerických burzách v úterý zpomalila. V plusu zakončil obchodování pouze technologický index Nasdaq Composite, jenž zpevnil o 0,14 procenta, a vylepšil tak historické maximum z pondělí. Dow Jones a S&P 500 mírně klesly. První o 0,03 a druhý o 0,11 procenta. Smíšené výsledky hlásí také nejsledovanější ukazatele v západní Evropě. Zatímco britský FTSE 100 a francouzský CAC 40 vzrostly o 0,12, respektive 0,1 procenta, německý DAX se snížil o 0,34 procenta. Panevropský STOXX Europe 600 odevzdal 0,09 procenta.  

Skvělý kvartál Twitteru

Společnost Twitter provozující stejnojmennou sociální síť dosáhla v posledním kvartále loňského roku rekordních tržeb. Příjmy firmy meziročně vzrostly o 28 procent na 1,29 miliardy dolarů, přes 27 miliard korun. Počet aktivních uživatelů platformy stoupl na 192 milionů, což je o 26 procent více než před rokem. „Jsme globální služba, co není závislá jen na zpravodajství a politice,“ uvedl zakladatel a šéf Twitteru Jack Dorsey. Někteří analytici nicméně předpokládají, že na společnost může mít v letošním prvním čtvrtletí finanční dopad skutečnost, že v lednu trvale zablokovala účet amerického exprezidenta Trumpa.           

Tweet dne

Český životopisný snímek Šarlatán od polské režisérky Agnieszky Hollandové s Ivanem Trojanem v hlavní roli postoupil do užšího výběru kandidátů na amerického Oscara za nejlepší mezinárodní hraný film.  

Stane se dnes

  • Český premiér Andrej Babiš navštíví Srbsko, kde se sejde s premiérkou Anou Brnabičovou a prezidentem Aleksandarem Vučičem.
  • V Rakousku ode dneška platí nová pravidla pro pendlery. Musejí vyplňovat on-line formulář a předkládat na hranicích negativní test na COVID-19 starý nanejvýš sedm dní.  
  • Hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí oznámí největší světový výrobce nealkoholických nápojů, americká Coca-Cola, a také automobilka General Motors
  • Spojené státy zveřejní index spotřebitelských cen za leden.