Trump prezidentem? Velké změny by mu zhatil politický systém, míní analytik

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Donald Trump zvítězil v republikánských primárkách díky malé konkurenci ve straně i umění manipulovat s fakty, řekl analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Jakub El-Ahmadieh. Pomohla mu také nespokojenost republikánských voličů se současnou politikou. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška je Trump výsledkem boje části americké společnosti proti nefunkční a vyčpělé politice.

Trump získal stranickou nominaci do boje o Bílý dům v noci na dnešek. Jeho kandidatura na amerického prezidenta byla zpočátku zpochybňována a odhady ho stavěly do role outsidera. Podle El-Ahmadieho mu k vítězství v primárkách pomohla řada faktorů.

„Namátkou můžeme jmenovat například únavu republikánského elektorátu stávajícím stranickým establishmentem, silný rasismus a xenofobie mezi částí republikánských voličů, Trumpova schopnost manipulace s fakty a veřejným míněním a v neposlední řadě také poněkud tristní konkurence v republikánském nominačním klání,“ řekl.

Ženíšek přisuzuje úspěch podnikatele také vzestupu populismu, který je patrný nejen v americké společnosti. „Je klasickým výsledkem boje části veřejnosti proti politice, o které se domnívají, že je již nefunkční a vyčpělá,“ uvedl.

Trump se během kampaně dopustil řady výroků, které vyvolaly pobouření v řadách republikánů. „U určité části voličů také pomáhá jeho schopnost manipulace, ignorace politické korektnosti a buzení dojmu, že 'říká věci tak, jak skutečně jsou',“ míní El-Ahmadie. Prostořekost by mu však podle analytika mohla také uškodit, a to u těch skupin, které během kampaně urážel - tedy žen, Hispánců nebo Aforameričanů.

Kritiku z mnoha stran si Trump vyslechl například za nesnášenlivá slova vůči přistěhovalcům. Na hranicích s Mexikem hodlá postavit obří zeď, migranty ze Sýrie chce vracet zpět a vyslovil se i pro uzavření USA všem muslimům. Je zastáncem tvrdé ruky, volného prodeje zbraní a silné armády.

Nedávno ale prohlásil, že chce zamezit tomu, aby si mohli legálně pořídit zbraň lidé, které kvůli možnému teroristickému riziku sleduje policie.

Ženíšek doufá v to, že proklamace z předvolebního klání se Trumpovi v případě, že by se stal prezidentem, nepodaří realizovat. „Pokud by mu měla politika mediálních sloganů přinést vítězství, tak doufám, že alespoň váha úřadu a téměř dokonalý systém brzd a protiváh amerického politického systému jeho osobnost stihne vyvážit,“ podotkl místopředseda TOP 09.

O tom, jak by Trump mohl změnit politiku USA vůči Evropě, je podle Ahmadieho předčasné mluvit. Stejně jako Ženíšek ale očekává, že v případě, že vystřídá v Bílém domě Baracka Obamu, umírní jeho plány politický systém.

„V průběhu primárek několikrát zcela změnil svá tvrzení a lze ho označit za velmi nevyzpytatelného. Obecně se ale domnívám, že Trump v případě svého zvolení žádné zásadní změny neprovede, neboť mu to systém a nastavení amerického politického systému neumožní,“ míní analytik.