Trump při kritice Íránu zaměnil Perský záliv za „Arabský“. Měl by se doučit zeměpis, řekl Rúhání

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Foto: Reuters, ČTK

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
5
Fotogalerie

Íránská média a sociální sítě neponechaly bez povšimnutí pasáž z ostře protiíránského pátečního projevu prezidenta USA Donalda Trumpa, v němž šéf Bílého domu nepochybně záměrně hovořil o Perském zálivu, mořské ploše mezi Arabským poloostrovem a Íránem, jako o "Arabském zálivu". Íránský prezident Hasan Rúhání v komentáři k Trumpově řeči prohlásil, že americký prezident by se měl doučit zeměpis.

Šéf Bílého domu v pátek kritizoval jadernou smlouvu šesti světových mocností s Íránem, která podle Trumpa neodpovídá americkým zájmům. Cílem dohody je zabránit Teheránu ve výrobě jaderných zbraní. Americký prezident oznámil, že proti "ničemnému íránskému režimu" zavádí nové sankce a pověřil Kongres, aby smluvní podmínky zpřísnil. Pokud se tak nestane, jaderná smlouva podle Trumpa skončí.

Označení "Arabský záliv" se objevuje poměrně pravidelně, běžně ho podle agentury AP používají arabské státy znepřátelené s Íránem, případně velitelé americké armády, která má v zálivu svou základnu. Íránci jsou na užívání správného geografického označení citliví, protože název Perský záliv spojují s odkazem dřívější mocné perské říše, jíž se Írán cítí být nástupcem.

"Každý ví, že Trumpovo přátelství se nabízí na prodej nejvyšší nabídce. O jeho zeměpisných znalostech platí totéž," komentoval projev amerického prezidenta íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Ministr školství Mohammad Batháí doporučil americkým učitelům, aby výuce zeměpisu věnovali více času.

Íránci podobně ostře reagovali před několika lety, když jako Arabský označil Perský záliv časopis National Geographic. Íránci pak zahájili internetovou kampaň, v jejímž důsledku se těm, kdo hledali na Googlu zmínky o Arabském zálivu, zobrazila stránka s tvrzením, že nic takového neexistuje.