Trump prodal všechny své akcie, měly hodnotu jedné miliardy korun

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump ohlásil odstoupení od TPP.
Donald Trump
Donald Trump
4
Fotogalerie

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v červnu prodal všechny své akcie, které držel v různých společnostech. Podle deníku The Washington Post (WP) to řekl Trumpův mluvčí. Těsně před volbami tak mohl Trump dosáhnout na značnou finanční hotovost. Prodej akcií ale také může zmírnit obavy ohledně možného střetu zájmů při výkonu prezidentské funkce.

Hodnota Trumpova akciového portfolia ke konci loňského roku činila asi 40 milionů dolarů (jedna miliarda Kč), ukázaly v květnu burzovní dokumenty. Trump měl podíly v řadě bank, velkých ropných společnostech a dalších firmách, jejichž podnikání je závislé na vládní regulaci a jejichž hodnota by se díky Trumpově prezidentování mohla zvýšit.

Trumpův mluvčí Jason Miller neupřesnil, proč Trump akcie prodal a kolik za ně dostal. Miller dnes v reakci na dotaz novinářů, zda Trump stále vlastní akcie výrobce letadel Boeing, odpověděl, že prodal všechny své akcie v červnu. Podle agentury Reuters ale z jeho slov nebylo jasné, zda mluvil jen o Boeingu, nebo o akciích všech společností.

Trump dnes kritizoval náklady na výrobu nového prezidentského letounu Boeing 747, které se podle něj vymkly kontrole a překonaly čtyři miliardy dolarů (101 miliard Kč). Na twitteru napsal, že by zakázka měla být zrušena.

Součástí prezidentské letky jsou nyní dvě speciálně vybavená letadla Boeing, cena za dva nově objednané stroje se během výroby průběžně zvyšuje. Bílý dům dnes reagoval prohlášením, že neví, kde Trump přišel na to, jak vysoké jsou náklady. Cena nových letounů nebyla úředně oznámena, podle Reuters dosahuje tří miliard dolarů (75,7 miliardy Kč) a dál se zvyšuje.