Zeman mluvil s Trumpem, dostal pozvání do Bílého domu

Bílý dům

Bílý dům Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Adam Fagen via Flickr

Donald Trump, Jeff Sessions a Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Miloš Zeman
Miloš Zeman
7
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman dnes telefonicky hovořil s nastupujícím prezidentem Spojených států amerických Donaldem Trumpem. Hrad to uvedl na svých webových stránkách s tím, že Zeman dostal pozvání do Bílého domu na oficiální návštěvu. Zeman naopak budoucí hlavu Spojených států pozval do Česka a Trump pozvání přijal, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle Ovčáčka Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky „byl jediným evropským prezidentem“, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA.

Co se týká pozvání, Zeman s Trumpem se podle mluvčího shodli na tom, že ideální příležitostí pro Zemanovu návštěvu bude konec dubna příštího roku. V té době by měl český prezident ve Spojených státech obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily právě Trumpa.

"Prezident republiky též pozval nového prezidenta USA k návštěvě České republiky a toto pozvání bylo přijato," uvedl Ovčáček. Oba státníci dále mluvili o společných názorech týkajících se boje proti islámskému terorismu. "Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které naše obě země spojují," dodal.

Pozvání do Bílého domu, které dnes od budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa dostal prezident Miloš Zeman, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka výbornou zprávou. V Bruselu, kde se účastní jednání šéfů diplomacií zemí NATO, pozvánku označil za velkou příležitost.

Měla by podle něj umožnit, že intenzivní a dobré vztahy mezi USA a Českou republikou budou pokračovat i po nástupu nové americké administrativy. "Pro Českou republiku je to dobrá zpráva. Je to výborná zpráva, protože Spojené státy jsou klíčový partner a spojenec," řekl ČTK Zaorálek.

ZEMAN S AMERICKOU VLÁDOU DOSUD NEJEDNAL

Zeman ještě před volbou nového amerického prezidenta, který do úřadu nastoupí v lednu, řekl, že pokud by byl americkým občanem, volil by Trumpa. Po jeho vítězství na speciální tiskové konferenci vyjádřil velkou radost a srdečně mu blahopřál. Trumpovi následně zaslal gratulační telegram, ve kterém ho pozval na návštěvu ČR.

V polovině listopadu Zeman telefonicky mluvil s Ivanou Trumpovou, bývalou manželkou příštího amerického prezidenta, která podle amerického tisku dala najevo přání být velvyslankyní v Česku. Zeman jí poděkoval za odvahu. Lepší velvyslankyni podle něj USA do Prahy vyslat nemohou.

Zeman byl v USA v prezidentské funkci třikrát, dvakrát navštívil Valné shromáždění OSN, jednou vystoupil jako řečník na konferenci AIPAC (Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti). Do Bílého domu dosud pozván nebyl. Podíval se do něj ale jako premiér, když jej krátce přijal v listopadu 2001 prezident George Bush mladší.

NA NEJVYŠŠÍ ÚROVNI BYL NAPOSLEDY PŘIJAT HAVEL

Na nejvyšší úrovni byl jako český prezident přijat v Bílém domě pouze Václav Havel v roce 1998 Billem Clintonem, předtím tam byl ještě jako československý prezident. Druhý český prezident Václav Klaus během deseti let ve funkci pobýval ve Spojených státech opakovaně, nikdy se však nejednalo o oficiální státní návštěvu.

V březnu 2005, když v USA představoval svou knihu, se v Bílém domě setkal s prezidentem Georgem Bushem na zhruba půlhodinové schůzce. Bylo to jeho jediné setkání na podobné úrovní s americkým prezidentem. V Bílém domě byl několikrát přijat americkými viceprezidenty.

 

 

V Bílém domě byl naposledy Václav Klaus

Výběr informací o cestách českých prezidentů do Spojených států (zvolený americký prezident Donald Trump pozval dnes českého prezidenta Miloše Zemana k návštěvě Bílého domu):

 

Václav Havel (prezident ČR 1993-2003)

- První český a poslední československý prezidentský prezident v USA pobýval mnohokrát, a to jak na státních či pracovních návštěvách, tak soukromě. Na státní návštěvě byl Havel v USA už jako hlava Československa, a to v únoru 1990 a v říjnu 1991. Při obou příležitostech se Václav Havel setkal v Bílém domě s tehdejším americkým prezidentem Georgem Bushem, při druhé z návštěv pak uspořádal Bush na počest československého prezidenta ve svém sídle slavnostní večeři.

- Jako český prezident byl Havel na nejvyšší úrovní přijat v Bílém domě v září 1998 za úřadování Billa Clintona. Také Clinton, v jehož vládní sestavě vedla ministerstvo zahraničí česká rodačka Madeleine Albrightová, pro Havla uspořádal slavnostní večeři v Bílém domě. S prezidentem Clintonem se Václav Havel několikrát setkal v USA i soukromě. Do sídla americké hlavy státu pozval Havla v září 2002 také prezident George Bush mladší, v tomto případě se jednalo o pracovní návštěvu.

 

Václav Klaus (prezident ČR 2003-2013)

- Také druhý český prezident během deseti let ve funkci pobýval ve Spojených státech opakovaně, nikdy se však nejednalo o oficiální státní návštěvu. V březnu 2005, když v USA představoval svou knihu o vývoji České republiky od pádu komunismu v roce 1989, se Klaus v Bílém domě setkal s prezidentem Georgem Bushem na zhruba půlhodinové schůzce. Bylo to jeho jediné setkání na podobné úrovni s americkým prezidentem, s Barackem Obamou se v jeho sídle nesešel.

- Do Bílého domu pak Václava Klause pozvali častěji, jednal tam ovšem s viceprezidenty. Poprvé v listopadu 2003 s Richardem Cheneyem, se zástupcem George Bushe mladšího se setkal na stejném místě také při návštěvách USA v září 2005 a poté v březnu 2007 či květnu 2008, kdy se jednalo o možném umístění radaru americké protiraketové obrany v ČR. Naposledy se Klaus v roli hlavy státu do Bílého domu podíval v listopadu 2009, kdy jednal se zástupcem Baracka Obamy, viceprezidentem Joem Bidenem.

 

Miloš Zeman (prezident ČR od 2013)

- Současný český prezident pobýval v USA od svého zvolení hlavou státu třikrát, jednalo se ovšem o pracovní cesty a do Bílého domu pozván nebyl. Poprvé byl Zeman ve Spojených státech v březnu 2015, kdy vystoupil jako řečník na konferenci AIPAC (Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti), hlavní proizraelské lobby v USA. Dvakrát, v září 2015 a letos, pak vedl českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN, kdy se krátce setkal s Barackem Obamou.

- V Bílém domě pak současného českého prezidenta, který tehdy ovšem působil v roli předsedy vlády, krátce přijal v listopadu 2001 George Bush mladší. V době krátce po teroristických útocích na Spojené státy americký prezident ocenil informace od českých tajných služeb, týkající se údajné schůzky teroristy Muhammada Atty s iráckým diplomatem v Praze (americká komise pro vyšetření teroristického útoku z 11. září ale později uvedla, že se taková schůzka nikdy neuskutečnila).

pramen: ČTK