Trump si do týmu přivedl byznysové mágy: šéfy Tesly, Uberu a Pepsi

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Elon Musk
Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)
Indra Nooyiová (Pepsi)
Travis Kalanick (Uber)
Trump Tower
8
Fotogalerie

Nedávno zvolený americký prezident Donald Trump rozšiřuje seznam svých poradců. Do týmu lidí nově jmenoval šéfa Tesla Motors Elona Muska, šéfa Uberu Travise Kalanicka a šéfku Pepsi Indru Nooyiovou. Známé osobnosti průmyslu a byznysu mají Trumpově administrativě pomoci s vytvářením pracovních míst v USA. Šéfové technologických firem přitom nového prezidenta příliš nepodporují.

Poradní tým vznikl začátkem prosince. Lídři svých oborů se mají scházet s prezidentem na pravidelných schůzkách a sdílet své zkušenosti a znalosti. Mezi členy jsou lidé z technologického byznysu, automobilového i zábavního průmyslu (viz tabulku).

"Moje vláda bude úzce spolupracovat se soukromým sektorem s cílem zlepšit podnikatelské prostředí, aby bylo dostatečně atraktivní a motivovalo firmy k vytváření nových pracovních míst po celých Spojených státech - od Silicon Valley až po vnitrozemí," uvedl Trump v oficiálním prohlášení. 

Jak připomíná časopis Forbes, Trump pozval do týmu několik technologických lídrů, ačkoliv ze Silicon Valley - technologického srdce USA - se ozývá spíš kritika prezidenta. IT firmy vyčítají Trumpovi názory na migraci, vládní dozor nad tokem informací, ale i na hospodářské vztahy s Čínou.

K otevřenému dopisu, který odmítá pomoc Trumpově vládě při údajném špehování Američanů a odsunu migrantů, se už připojilo 600 zaměstnanců technologických firem. Trump zase kritiku oplácí tvrzením, že investoři americké technologické společnosti přeceňují.

Trump: Jsem tady, abych vám pomohl

Pravděpodobnou snahou o zlepšení vztahů bylo setkání prezidenta USA s čelními zástupci technologické tento týden v Trumpově sídlu Trump Tower v New Yorku. "Jsem tady, chlapci, abych vám pomohl," řekl Trump svým hostům, mezi nimiž nechyběl například šéf Applu Tim Cook, spoluzakladatel Googlu Larry Page nebo šéf Amazon Jeff Bezos. "Kdykoli volejte mým lidem nebo přímo mně, to je úplně jedno. Žádné formality nebudou," řekl Trump při setkání, které členové jeho štábu označili za "technologický summit".

Podle zdrojů agentury Reuters někteří z pozvaných hostů s cestou do New Yorku váhali. Například šéf Uberu Kalanick, ačkoliv byl zvolen členem týmu, účast odmítl. Další člen týmu Musk, který v minulosti Trumpa kritizoval jako nevhodného kandidáta na prezidenta, naopak nechyběl. 

Poradní tým Donalda Trumpa (bez Muska, Nooyiové a Kalanicka)

Stephen Schwarzman (Blackstone)
Paul Atkins (Patomak Global Partners)
Mary Barra (General Motors)
Toby Cosgrove (Cleveland Clinic)
Jamie Dimon (JPMorgan Chase & Co.)
Larry Fink (BlackRock)
Bob Iger (The Walt Disney Company)
Rich Lesser (Boston Consulting Group)
Doug McMillon (Wal-Mart Stores Inc.)
Jim McNerney (Boeing)
Adebayo "Bayo" Ogunlesi (Global Infrastructure Partners)
Ginni Rometty (IBM)
Kevin Warsh (Hoover Institute)
Mark Weinberger (EY)
Jack Welch (General Electric)
Daniel Yergin (IHS Markit)