Trump stvrdil podpisem uznání izraelské svrchovanosti nad Golanami

Izraelský prmiér Benjamin Netanjahu je na návštěvě u Donalda Trumpa

Izraelský prmiér Benjamin Netanjahu je na návštěvě u Donalda Trumpa Zdroj: ČTK

Izraelský prmiér Benjamin Netanjahu je na návštěvě u Donalda Trumpa
Izraelský prmiér Benjamin Netanjahu je na návštěvě u Donalda Trumpa
3
Fotogalerie

Dekret, kterým Spojené státy uznávají svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami, podepsal dnes v Bílém domě americký prezident Donald Trump na úvod setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Dekret stvrzuje Trumpovo prohlášení z 21. března o tom, že nastal čas, aby USA "plně uznaly" izraelskou suverenitu nad Golanami. Podle syrské státní agentury SANA dnes Damašek prohlásil, že americký krok je "bezostyšným útokem na svrchovanost a územní celistvost Sýrie".

Golanské výšiny jakožto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 ji v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval.

Podle agentury Reuters dnešní krok Washingtonu pravděpodobně Netanjahua posílí před izraelskými parlamentními volbami, které jsou plánovány na 9. dubna.

Trump dnes v přítomnosti Netanjahua rovněž prohlásil, že jakákoli budoucí blízkovýchodní mírová smlouva musí zahrnovat právo Izraele na sebeobranu. Izrael má podle Trumpa absolutní právo se bránit.

Krátce předtím Izrael zahájil ostřelování palestinského Pásma Gazy, odkud ráno vylétla raketa a zranila ve středním Izraeli sedm lidí. Netanjahu kvůli útoku zkrátí svůj program v USA a po setkání s Trumpem se vrací do Izraele.