Trump tvrdil, že byl pozván do Downing Street. Londýn to popřel

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Předpokládaný kandidát amerických republikánů v prezidentských volbách Donald Trump v pořadu televize MSNBC prohlásil, že ho pozval na návštěvu britský premiér David Cameron. Premiérův mluvčí to však popřel s tím, že žádná pozvánka poslána nebyla. Podle agentury Reuters jde o další známku napjatých vztahů mezi Trumpem a vůdcem spojenců USA Cameronem.

Trump v televizi tvrdil, že mu Cameron poslal před dvěma dny pozvánku k návštěvě v Downing Street a že „ji možná přijme“. Mluvčí Cameronova úřadu sdělil, že patří k dlouhodobé praxi premiéra setkat se s nominovanými kandidáty amerických republikánů a demokratů, pokud navštíví Británii. „Protože strany ještě své kandidáty nevybraly, nejsou žádná potvrzená data,“ řekl mluvčí.

Zdroj z Downing Street řekl Reuters, že žádné formální pozvání prezidentským kandidátům rozesíláno nebude. Napětí mezi Trumpem a Cameronem trvá několik měsíců. V prosinci premiér reagoval na Trumpův návrh zavřít hranice USA pro muslimy za „hloupý a mylný“. „Přijede-li do naší země, sjednotí nás to proti němu,“ řekl Cameron.

Napjaté vztahy

Miliardář zase nedávno řekl, že bude-li zvolen prezidentem, nečeká moc dobré vztahy s Británií. Jeho předpokládaná soupeřka z tábora demokratů Hillary Clintonová prohlásila, že Trump útočí na nejlepšího spojence USA. „Neútočil jsem na něj, teď by chtěl, abych přijel do Downing Street 10. Pozvali mne před dvěma dny. S Davidem Cameronem to půjde. Je mi sympatický. Ale požádali mne, abych přijel do Downing Street 10. Možná půjdu. Budeme mít dobré vztahy, zlepší se,“ řekl v rozhovoru Trump.

Zopakoval navíc svůj původní názor na členství Británie v Evropské unii. „Opravdu, kdybych byl Velkou Británií, z EU bych odešel,“ sdělil.