Trumpova obchodní válka může do Evropy přivést víc čínských investic, tvrdí studie

Geely

Geely Zdroj: Profimedia.cz

Hlavním cílem čínských investorů v Evropě zůstává Německo. Letos už na kontinentu nakoupili firmy či podíly v nich za 15 miliard dolarů (331 miliard korun) a z toho deset miliard připadá právě na Německo. Uvádí to studie poradenské společnosti EY. Kvůli obchodnímu sporu se Spojenými státy by se tato částka mohla ještě zvýšit, navzdory množícím se politickým obavám a strachu z výprodeje know-how, domnívá se odbornice EY na Čínu I Sun.

K největším transakcím v rámci Evropy patří vstup čínského výrobce aut Geely do německé automobilky Daimler, převzetí francouzského výrobce počítačových her Ubisoft čínským internetovým gigantem Tencent a současná akvizice bavorského výrobce automobilových součástek Grammer čínským konkurentem Ningbo Jifeng.

Počet převzetí a objem čínských investic v Evropě je letos nižší než v předchozích letech. Podle I Sun se ale pokaždé, když vznikne možnost převzít zajímavou evropskou firmu, objeví mezi zájemci i nabídka z Číny. Napětí ve vztazích s USA by podle ní mohlo "vést v Evropě k větší připravenosti zohledňovat i čínské investory," dodává.

Číňané často kupují i krachující firmy, a zachraňují je tak před zánikem, uvádí expertka. Některé velké obchody v Evropě ale i ztroskotaly. Například portugalská energetická firma EDP zamítla nabídku na převzetí, kterou jí předložila čínská společnost China Three Gorges. Neuskutečnil se ani vstup čínského státního koncernu State Grid do německého provozovatele přenosových sítí Herz50, připomněl týdeník Der Spiegel.