Trumpovy firmy přišly kvůli pandemii o desítky milionů dolarů. Exprezidenta čeká potíž s dluhy

Trump International Hotel & Tower v Las Vegas, jehož fasáda je zdobena zlatem.

Trump International Hotel & Tower v Las Vegas, jehož fasáda je zdobena zlatem. Zdroj: David R. Tribble (CC BY-SA 3.0)

Podnikatelské impérium exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa loni přišlo o desítky milionů dolarů. Jeho příjmy meziročně klesly skoro o 40 procent.
Turnberry, Trumpův golfový rezort ve Skotsku
Turnberry, Trumpův golfový rezort ve Skotsku
Trumpův golfový rezort v Dubaji
Trumpův klub Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě, kam se bývalý šéf Bílého domu uchýlil po skončení svého mandátu.
13
Fotogalerie

Na rok 2020 se nyní už bývalý prezident USA Donald Trump jistě bude snažit co nejrychleji zapomenout. Kromě toho, že prohrál závod o další čtyři roky v Bílém domě s Joem Bidenem, jeho firmy přišly o tržby v řádu desítek milionů dolarů. Trumpův byznys zahrnující luxusní hotely, kasina a golfová hřiště po celém světě je úzce vázaný na cestovní ruch. Restriktivní opatření, zavedená vládami v době koronavirové pandemie omezující cestování, na něj proto měla citelný dopad.

Státník zveřejnil ve středu, tedy v den svého odchodu z prezidentské kanceláře, své majetkové přiznání. Z něj vyplývá, že Trumpovo podnikatelské impérium utrpělo během koronakrize těžké ztráty. Podle televize CNN se navíc nedá očekávat, že by se finanční situace podniků bývalého šéfa Spojených států v blízké době zlepšila.  

Tak třeba jeho Trump International Hotelu ve Washingtonu, D. C., loni meziročně klesly tržby ze 40,5 milionu dolarů na 15,1 milionu dolarů, uvedl Bloomberg. Výdělky exprezidentových podniků v Las Vegas se také snížily více než o polovinu, ze 23,3 milionu dolarů na 9,2 milionu.

Další Trumpův důležitý zdroj příjmů – golfový rezort v Miami – vydělal jen 44 milionů dolarů oproti 77 milionům z roku 2019. Zhruba o dvě třetiny spadly rovněž tržby Trumpových golfových hřišť ve Velké Británii a v Irsku. Jak se vyvíjely tržby jedné z nejdražších budov v New Yorku – Trump Tower – média neuvedla.

Jediným Trumpovým podnikem, který koronakrize prozatím nezasáhla, je odpočinkový a hotelový rezort Mar-a-Lago na Floridě, kam se bývalý šéf Bílého domu uchýlil po skončení svého mandátu. Tržby Mar-a-Lago se v roce 2020 zvedly na 24,2 milionu dolarů z předloňských 21,4 milionu. 

Celkově za minulý rok a prvních 20 dní roku 2021 vykázalo podnikatelské impérium bývalého prezidenta odhadem příjem mezi 273 a 308 miliony dolarů, což znamená meziroční pokles o téměř 40 procent.

V žebříčku nejbohatších lidí planety, který sestavuje americký časopis Forbes, se Trump již v září propadl o 64 míst na 339. pozici s majetkem 2,5 miliardy dolarů. Toto místo si s velkou pravděpodobností letos neudrží. 

Trumpovy nemovitosti jsou navíc zatížené dluhem ve výši kolem jedné miliardy dolarů, zhruba 21,5 miliardy korun. „Za více než třetinu z této částky ručí Trump osobně a měl by ji splatit v průběhu příštích tří let,“ upozorňuje Bloomberg.   

Bloomberg a CNN rovněž poukazují na to, že exprezident bude mít v budoucnu velké potíže své dluhy zaplatit, protože se s ním kvůli útokům protrumpovských demonstrantů na washingtonský Kapitol nesouhlasících se zvolením Bidena ze 6. ledna rozešla celá řada obchodních partnerů.

Spolupráci s ním po mnoha letech ukončila například německá banka Deutsche Bank či americká poradenská firma Cushman & Wakefield. Město New York chce zase kvůli incidentu Trumpově společnosti ukončit pronájem několika nemovitostí včetně dvou kluzišť v Central Parku a pozemku pro golfové hřiště v Bronxu.