Turecké tanky přejely syrskou hranici, chtějí dostat Kurdy za Eufrat

Turecké tanky u syrské hranice

Turecké tanky u syrské hranice Zdroj: CTK

Ofenziva proti radikálům z Islámského státu (IS) podporovaná Tureckem umožnila syrským rebelům získat kontrolu nad severosyrským městem Džarabulus, kde podle agentury AP nenarazili na silný odpor islamistů.

Turecko vyslalo na syrské území pozemní jednotky i desítku tanků, což je podle syrského ministerstva zahraničí narušením svrchovanosti země. Rusko, jehož vojáci v Sýrii hájí setrvání prezidenta Bašára Asada u moci, dalo najevo vážné znepokojení. Někteří kritici turecké akce tvrdí, že Ankara chce zabránit postupu kurdských bojovníků.

Cílem ofenzivy, kterou podporují i vzdušné síly mezinárodní koalice, je podle tureckých státních médií vytlačit ze syrského pohraničí radikály z IS, kteří dlouhodobě ostřelují turecké příhraničí a po celé zemi provádějí teroristické útoky. Naposledy v sobotu zabil sebevražedný atentátník v tureckém Gaziantepu nedaleko hranic se Sýrií 54 lidí, včetně 22 dětí. Útok podle Ankary spáchali džihádisté z IS.

Umírnění syrští rebelové se podle AP dostali až do centrální části Džarabulu, kde podle vyjádření svého předáka narazili pouze na slabý odpor. Televize CNN uvedla, že členové IS město patrně z větší části opustili. Jeden z tureckých představitelů uvedl, že rebelové mají město zcela pod kontrolou. Turecké síly podle něho neutrpěly žádné ztráty, zabit byl jeden z rebelů, uvedla turecká agentura Anadolu.

Podle některých zdrojů je tureckým cílem zabránit tomu, aby kontrolu syrského území při turecké hranici převzali kurdští bojovníci. Ti jsou důležitou součástí arabsko-kurdské koalice Demokratické síly Sýrie (SDF), kterou v boji proti IS podporují Spojené státy.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že turecká ofenziva zvyšuje riziko civilních obětí a že syrská krize může být řešena pouze na základě mezinárodního práva prostřednictvím dialogu všech etnických skupin včetně Kurdů. Zatímco Moskva podporuje Asadovo setrvání u moci, Ankara stojí na straně povstalců.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes vyzval kurdské bojovníky ze Sýie, aby se vrátili na východ od řeky Eufrat, jinak prý Turecko „udělá, co je potřeba“. Město Džarabulus, o které se nyní vedou boje, leží na západ od Eufratu. Mluvčí syrských Kurdů z milic YPG označil tureckou ofenzivu v Sýrii za „do očí bijící agresi“.

Americký viceprezident Joe Biden se během dnešní návštěvy v Ankaře snažil uklidnit turecké obavy z kurdských územních zisků. Kurdové se podle něho po dobytí Džarabulusu a okolních měst vrátí zpět na svá původní území. „Musí se vrátit za řeku (Eufrat). Nemohou a za žádných okolností nezískají americkou podporu, pokud nedodrží tento závazek,“ řekl Biden po jednání s tureckými představiteli.

Kurdské milice YPG se významně podílejí na boji proti radikálům z IS na severu a východě Sýrie, kde žijí syrští Kurdové. YPG jsou ozbrojeným křídlem strany syrských Kurdů PYD a udržují kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou turecká vláda označuje za teroristickou a vede proti ní již léta boj zejména na jihovýchodě Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku.

Koalice Demokratické síly Sýrie v posledních týdnech například dobyla z rukou IS v syrském pohraničí město Manbidž. Dobytí další bašty IS, a to města Džarabulus, je cílem nynější ofenzivy Turecka a mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.