Turecko chystá další humanitární flotilu pro Pásmo Gazy

Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: CTK/AP/Lefteris Pitarakis

Turecká humanitární organizace IHH vypraví do Pásma Gazy flotilu s pomocí pro Palestince. Podle zprávy izraelského rozhlasu ji bude chránit před případným izraelským útokem turecké námořnictvo. IHH přišla při podobné akci před čtyřmi lety při izraelském útoku o devět lidí a turecko-izraelské vztahy jsou tímto incidentem dodnes poznamenány.

IHH, což je nadace pro lidská práva, svobody a humanitární pomoc, vypravila flotilu s pomocí Palestincům v Pásmu v roce 2010. Šlo o šest lodí, které chtěly prolomit izraelskou námořní blokádu tohoto palestinského přímořského území.

Na palubách bylo asi 600 lidí včetně jednoho izraelského poslance. Izrael po několikerém upozornění, že se lodě dostávají do prostoru chráněného izraelskými plavidly, vyslala na největší z plavidel výsadek. Následovala střelba, při níž na lodi Mavi Marmara zemřelo devět lidí.

Flotila svobody

IHH oznámila, že připravuje akci zvanou Freedom Flotilla II a že dokončuje nezbytnou právní dokumentaci. Incident z roku 2010 významně poškodil do té doby dobré izraelsko-turecké vztahy, jež zůstaly dodnes napjaté.

Turecku uvízlo v těchto dnech na 3000 izraelských turistů. Nemohli se dostat domů kvůli bojům v Pásmu Gazy a raketovým útokům z Pásma na Izrael. Většina leteckých společností minulý týden kvůli raketám přerušila lety do Tel Avivu a Izraelci museli z Turecka cestovat oklikou přes Atény.

Izrael je znepokojený

Izraelský ministr cestovního ruchu Uzi Landau vyzval občany, aby přestali navštěvovat Turecko jako turisté. „Izraelci nemají zapotřebí cestovat do míst, kde s nimi nejednají s respektem. Až vláda někdy v budoucnu bude chtít, abychom zachraňovali lidi uvízlé v Antalyi, nebudu to považovat za prioritu. Přestaňte jezdit do Turecka jako turisté,“ řekl Landau.

Turecko bylo zapojeno do vyjednávání o ukončení nynějšího konfliktu v Pásmu Gazy a v Izraeli je považováno za spojence Hamasu. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu jednal v Kataru s exilovým vůdcem radikálního Hamasu Chálidem Mišalem.