Turecko dál pokračuje v čistkách, propustilo 88 lidí z ministerstva zahraničí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/ap

Turecko propustilo kvůli nedávnému pokusu o puč 88 zaměstnanců ministerstva zahraničí. Informoval o tom dnes novináře šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. Toto číslo podle něj zahrnuje i dva velvyslance - Gürcana Balika a Tuncaye Babaliho. Podle tureckého deníku Hürriyet vláda nyní kvůli pokusu o převrat prověřuje asi tři stovky diplomatů.

Balik působil před třemi lety jako zástupce Turecka při UNESCO a dlouhá léta byl hlavním poradcem bývalého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua. Babali byl v letech 2012-2014 velvyslancem v Kanadě. Oba byli z úřadu odvoláni v úterý, spolu s dvěma vysoce postavenými diplomaty Şentürkem Uzunem a Alim Findikem.

Çavuşoglu dnes také uvedl, že do Japonska uprchli zaměstnanci tureckého konzulátu v ruské Kazani, kteří byli podle něj prověřováni kvůli podezření ze zapojení do pokusu o puč.

Turecká vláda viní ze zosnování pokusu o puč z 15. července islámského duchovního Fethullaha Gülena, žijícího již léta v USA. V posledních dvou týdnech turecké úřady provádějí rozsáhlé čistky ve státní správě s cílem odstranit právě příznivce Gülena.

Na 60 tisíc lidí přišlo o práci

Od 15. července již bylo v Turecku v souvislosti s pokusem o puč zatčeno či propuštěno z práce na 60 tisíc lidí, zejména vojáků, policistů, ale i soudců či učitelů. Například ministerstvo školství propustilo na 22 tisíc svých zaměstnanců, o licence přišlo také 21 tisíc učitelů pracujících v soukromé sféře.

Podle ministra vnitra Efkana Aly bylo kvůli pokusu o puč již zatčeno téměř 16 tisíc osob. Zatykače byly vydány i na několik desítek novinářů, uzavřeny byly tři tiskové agentury, dvě desítky televizních kanálů, tři desítky rozhlasových stanic či téměř padesát deníků.

V armádě bylo zbaveno funkcí na 1700 důstojníků, včetně stopadesátky generálů a admirálů, což je více než třetina všech generálů a admirálů v zemi.