Turecký soud uvalil vazbu na odpůrce Erdogana z místní mediální skupiny

Ekrem Dumanli, šéfredaktor deníku Zaman, byl soudem propuštěn na svobodu, na ostatní kritické hlasy ale čeká vazba.

Ekrem Dumanli, šéfredaktor deníku Zaman, byl soudem propuštěn na svobodu, na ostatní kritické hlasy ale čeká vazba. Zdroj: ctk

Turecký soud oficiálně nařídil uvalit vazbu na šéfa místní mediální skupiny Hidayeta Karacu a další tři lidi, kteří byli zadrženi v rámci zátahu proti médiím blízkým umírněnému islámskému duchovnímu Fethullahovi Gülenovi. Na Gülena, který žije v USA, vydal turecký soud zatykač pro obvinění z terorismu. Prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že cílem razie byla síť lidí usilujících o jeho svržení. Evropská unie zátah ostře odsoudila.

Hidayet Karaca šéfuje mediální skupině Samanyolu, která má ke Gülenovi blízko. Turecká justice jej obvinila z příslušnosti k teroristické skupině a Erdogan tohoto umírněného duchovního obviňuje, že se ho snaží svrhnout prostřednictvím svých stoupenců u policie a soudů.

Turecká televize TRT Haber o zatykači na Gülena informovala v předstihu, když ještě nebyl vydán. Nakonec ale zprávu ve večerních hodinách potvrdila agentura Anadolu, podle níž prokuratura vydání zatykače zdůvodnila obviněním z organizování a řízení teroristické skupiny. Podle agentury Reuters turecká strana ale nemá záruku, že by Spojené státy Gülena vydaly vzhledem i k jeho zhoršující se image po stále tvrdším potírání opozice.

Evropská unie razii kritizovala a upozornila, že zadržení novinářů i dalších osob odporuje evropským hodnotám. Erdogan se tehdy proti kritice ohradil a vzkázal, že by si EU měla hledět svého.

Někteří byli propuštěni

Policie o minulém víkendu zadržela celkem 12 lidí, mezi nimiž byl také Ekrem Dumanli, šéfredaktor deníku Zaman, který patří v Turecku k nejprodávanějším. Toho soud propustil na svobodu, nicméně zakázal mu vycestovat ze země. Propuštěno bylo i dalších sedm lidí.

Mezi čtyřmi i nadále zadržovanými jsou Hidayet Karaca, bývalý šéf istanbulské protiteroristické jednotky Tufan Ergüder a policejní velitelé Ertan Erçıkti a Mustafa Kiliçarslan, napsal turecký deník Hürriyet. Karaca čelí obvinění ze založení teroristické organizace a zbývají tři z členství v ní.