Tusk: Ruské vyšetřování smolenské nehody je plné „zlé vůle“

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku Zdroj: Wikimedia Commons

Z nedostatku dobré vůle při vyšetřování tragické havárie polského vládního letadla u ruského Smolenska v dubnu 2010 dnes ruské úřady obvinil polský premiér Donald Tusk. Varšava podle něj využije všech právních možností, aby přiměla ruskou stranu k předání trosek letounu Tu-154, v němž při katastrofě zahynula polská vládní delegace v čele s prezidentem Lechem Kaczynským.

Polsko se už delší dobu snaží dostat z Ruska trosky havarovaného stroje, které by polským vyšetřovatelům umožnily pokročit v objasňování příčin havárie. Moskva ale takový krok odmítá s vysvětlením, že nejprve je nutné dokončit vyšetřování katastrofy na místě neštěstí, tedy v Rusku.

Varšava nesouhlasí se závěry ruských odborníků, podle nichž leží odpovědnost za katastrofu výlučně na polské posádce, která při přistání ve Smolensku nepřihlédla ke špatným povětrnostním podmínkám. Polská vyšetřovací verze podle médií poukazuje i na nedostatky smolenského letiště a jeho bezpečnostního zajištění.

Tusk dnes po schůzi polské vlády novinářům řekl, že jednání s Moskvou o předání trosek letadla je „seriálem plným zlé vůle“. Tvrzení ruské strany, že zbytky letounu je možné do Varšavy předat až poté, co bude uzavřeno vyšetřování v Rusku, polský premiér odmítl.

„Nemůžeme si donekonečna vyměňovat dokumenty a papíry,“ poznamenal Tusk. „Pokud najdeme jakýkoli způsob, jak zvýšit šance na rychlý návrat trosek do Polska, pak ho ministr (zahraničí Radoslaw) Sikorski nepochybně využije,“ dodal předseda polské vlády.