Tuska pobouřila zmínka Camerona o Polácích

Donald Tusk (Zdroj: E15)

Donald Tusk (Zdroj: E15) Zdroj: Eduard Erben, Mlada fronta E15

Protiimigrační aktivity britské vlády kalí vztahy země s Polskem. Premiéra Donalda Tuska popudila poznámka kolegy Davida Camerona o Polácích žijících v Británii. Varoval Londýn, že Varšava bude v EU vetovat jakékoli návrhy, které by jeho krajany stigmatizovaly. Političtí spojenci Tuska vyzývají lidi k bojkotu sítě Tesco.

Cameron chce zrušit vyplácení přídavků na děti pro imigranty, jejichž potomci žijí mimo Británii. „Jsou evropské země, jež se jako já domnívají, že je špatné, když někdo z Polska přijede sem a tvrdě pracuje, čehož jsem zastáncem, ale nemyslím si, že bychom měli platit přídavky jejich dětem a podporovat jejich rodinu doma,“ řekl premiér BBC.

Výrok vzbudil v Polsku vlnu kritiky. „Nikdo nemá právo vyčleňovat Poláky jako zvláštní skupinu, která něco zneužívá,“ reagoval Tusk. Politici měli záležitost řešit včera telefonicky a Tusk varoval, že to nebude milý hovor. Mluvčí britské vlády trvá na tom, že bylo na místě Poláky zmínit, jelikož jich do země přijelo více než lidí z jiných nových unijních států. Přídavky od britských úřadů pobírá 25 tisíc polských dětí.

Tématu se chopila i opoziční strana Právo a spravedlnost. Zvažuje, že vystoupí z frakce konzervativců v europarlamentu.