Tuskova starostka Varšavy se udržela

Donald Tusk (Zdroj: E15)

Donald Tusk (Zdroj: E15) Zdroj: Eduard Erben, Mlada fronta E15

Občanská platforma (OP) polského premiéra Donalda Tuska prochází nelehkým obdobím, o víkendu ale dosáhla poměrně nečekaného vítězství. Místopředsedkyně strany Hanna Gronkiewiczová Waltzová zůstává starostkou Varšavy. K referendu o jejím odvolání dorazilo málo lidí.

„Byla nám udělena žlutá karta, my jsme to zaznamenali a podnikneme náležité kroky,“ řekl médiím Andrzej Halicki z varšavské organizace strany. Drtivá většina příchozích si totiž přála odchod starostky. K tomu, aby bylo hlasování platné, byla ale zapotřebí 29procentní účast voličů, k urnám jich nepřišlo ani 26 procent.

K uspořádání referenda sehnaly dost podpisů strany Právo a spravedlnost (PiS) a Palikotovo hnutí, které se nedávno přeměnilo na stranu Tvoje hnutí. Opozice tvrdí, že Gronkiewiczová-Waltzová hlavní město špatně spravuje. Průzkumy naznačovaly, že by se jejich pokus o odstavení starostky mohl zdařit.

„Strana Právo a spravedlnost nevyužila referendum k tomu, aby hovořila o varšavském tématu, ale aby napadla Donalda Tuska a dostala spor na národní úroveň,“ postěžoval si Halicki. Platforma v současnosti za PiS zaostává o několik procent, nedávno přišla o výraznou osobnost, navíc sklízí kritiku za změny v penzijním systému. Poláci nejsou ani celkově příliš spokojeni. Míra nezaměstnanosti byla před pár měsíci na šestiletém rekordu a dosud není jasné, jestli ekonomika opět nabírá na tempu.

Není vyloučené, že se volby budou konat dřív než v roce 2015. Tusk si je vážnosti situace vědom a slibuje, že v listopadu provede změny v programu a možná i ve složení vlády. Odmítá ale spekulace o vyhození šéfa financí Jacka Rostowského.