U Sicílie bylo při několika operacích zachráněno 1850 migrantů

ilustrační foto, Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

ilustrační foto, Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Italská pobřežní stráž oznámila, že u sicilských břehů bylo dnes při nejméně osmi operacích zachráněno 1850 migrantů, kteří se snažili dostat ze severní Afriky do Itálie. Informovala o tom agentura AFP. Například loď Diciotti zachránila z moře ze dvou lodí podle italské pobřežní stráže 740 migrantů. Plavidlo vojenského námořnictva Cigala Fulgosi pomohlo 255 lidem, kteří byli napěchováni na dvou gumových člunech. Dalších asi 738 běženců ze třech člunů přivezla na břeh loď Frankfurt.

V posledních několika týdnech roste počet běženců využívajících středomořskou trasu k cestě do Evropy, což je ale přikládáno spíše jen teplejšímu počasí. Zatím totiž většina z nich stále pochází ze subsaharské Afriky, dosud nebyl zaznamenán zvýšený počet Syřanů, Afghánců či Iráčanů.

Nicméně již před dvěma týdny italské úřady varovaly, že dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů může zvýšit příliv syrských uprchlíků přes Libyi do Itálie. Podobné obavy vyvolává již několik týdnů také uzavření takzvané balkánské migrační trasy, po níž loni přišlo do Evropy přes milion běženců.

Od začátku roku k dnešnímu dni připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie ze severní Afriky téměř 20.000 migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasu pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži.