Ukrajina a Litva bojují s ruskou propagandou, použijí cenzuru i pokuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinská Národní rada pro televizní a rozhlasové vysílání zahájila boj proti ruským televizním pořadům s cílem zabránit šíření ruské propagandy v zemi. Zákon o „ochraně informačního prostoru" podepsal prezident Petro Porošenko počátkem dubna. Ukrajinské televizní stanice, které se proti zákonu prohřeší, bude cenzurní orgán zatím jen varovat, od července ale budou vystaveny pokutám. Zápas s ruskou propagandou vede i Litva.

Programová skladba ukrajinských kanálů nesmí od dnešního dne obsahovat ruské filmy či jiné pořady propagující armádu nebo „jiné ozbrojené složky ruského agresora,“ nařizuje podle agentury Unian Porošenkův zákon.

Kdo ho poruší, bude zatím jen varován dopisem. „Od července ale budeme sepisovat protokoly o pokutách,“ uvedl šéf televizní rady Jurij Artemenko. Jaké výše mají pokuty dosahovat, ukrajinská média neuvádějí.

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov v parlamentu poslancům přednesl návrh nové bezpečnostní strategie státu, který počítá i s posílením „informační bezpečnosti“.

Při ministerstvu informací, které loni nově zřídila proevropská ukrajinská vláda, má vzniknout speciální orgán, který se má obranou proti útočné propagandě ze zahraničí zabývat. Kromě cenzurních zásahů půjde i o posílení „ofenzívních“ kroků na poli výměny informací.

Litva přerušila vysílání ruské televize RTR-Planěta

Zápas s útočnou ruskou propagandou vedou i pobaltské státy. Litevská komise pro rozhlasové a televizní vysílání ve středu zastavila na tři měsíce vysílání ruského televizního kanálu RTR-Planěta, který podle litevských úřadů v pořadech o vývoji ukrajinské krize „rozněcuje mezinárodní nevraživost a podněcuje militaristické nálady“.

Moskva proti kroku litevských úřadů ostře protestovala. „Litva hrubě porušila své mezinárodní závazky. V Litvě vzniká krajně nebezpečná situace, využívají se represivní metody nátlaku na média a pronásledují se novináři,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Rusko prý očekává, že Evropská unie okamžitě zasáhne a záležitostí se bude zabývat i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.