Ukrajina jedná s USA o zbraňových dodávkách

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin Zdroj: U.S. Defense Imagery

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
4
Fotogalerie

Ukrajina jedná se Spojenými státy o možných dodávkách bojových zbraní a o „velmi podstatném“ posílení obranných možností ukrajinské armády. Na tiskové konferenci v Kyjevě to řekl ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin.

„Jednáme o velmi podstatném posílení obranných schopností naší armády a celého zbrojního sektoru Ukrajiny," řekl ministr. Jednání je podle něj tajné, o konkrétním obsahu rozhovorů nemůže hovořit. Západní státy se dosud při pomoci Ukrajině omezovaly většinou na finanční a logistickou podporu a dodávky nebojových armádních prostředků.

Spojené státy nicméně už loni oznámily, že dodaly Ukrajině 210 protitankových raket Javelin a 35 odpalovacích zařízení v rámci balíku pomoci v hodnotě 47 milionů dolarů (asi miliard korun). Ukrajina kromě toho požádala Spojené státy o prodej systémů protivzdušné obrany. Cena jednoho takového systému činí 750 milionů dolarů (asi 16,5 miliardy korun), přičemž Kyjev má zájem nejméně o tři exempláře této vojenské techniky.

Po loňském listopadovém incidentu v Kerčském průlivu, kde ruská plavidla zadržela tři ukrajinské vojenské lodě, se USA rozhodly podpořit ukrajinské vojenské námořnictvo mimořádnou finanční pomocí ve výši deseti milionů dolarů (227 milionů korun).

Klimkin komentoval vztahy s Ruskem, které kriticky ovlivnil zábor ukrajinského Krymu a akce proruských separatistů na východě Ukrajiny. Potvrdil, že vzájemné vztahy jsou minimální a omezují se jen na ochranu zájmů ukrajinských občanů, kterých je v Rusku 2,5 milionu. "Diplomatické styky prakticky neexistují," řekl ministr.