Porošenko má malé šance na znovuzvolení

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Petro Porošenko
Julija Tymošenková
3
Fotogalerie

Favoritkou prezidentských voleb je Tymošenková, překvapit by ale mohl i exministr obrany Hrycenko.

Hojně se spekuluje o tom, jak incident v Kerčském průlivu a vyhlášení válečného stavu ovlivní jarní prezidentské volby na Ukrajině. Moskva má jasno. Podle ní je současná situace výsledkem provokace, která má nahrát Petru Porošenkovi. Ve skutečnosti však zdaleka není jisté, že pocit ohrožení země pomůže současné hlavě státu dostat se alespoň do druhého kola.

V souvislosti s vyhlášením válečného stavu se nejdříve vyrojily obavy, že Porošenko bude chtít volby odložit, protože průzkumy rozhodně nenaznačují jeho vítězství. Prezident však tyto úvahy odmítá a délku válečného stavu přizpůsobil plánovanému termínu voleb, aby nekolidoval se startem kampaně. „Kdybychom kvůli zákonu o válečném stavu zrušili volby, vydělal by na tom za této situace jediný člověk. Víte kdo? Putin!“ prohlásil v pátek. Nedá se však vyloučit, že válečný stav bude nakonec prodloužen.

Druhá teorie praví, že se Porošenko pokouší na Ukrajině zvednout vlastenecké nálady, díky kterým půjdou nahoru i jeho preference. Někteří experti nevylučují, že by mu vyhrocení vztahů s Ruskem skutečně trochu pomoci mohlo. Na druhou stranu existují i důvody k domněnce, že tomu tak být nemusí a současný prezident může být vyřazen už v prvním kole.

V posledních průzkumech, které ještě nezohledňovaly možný posun názorů Ukrajinců po kerčském incidentu, se Porošenko pohyboval kolem deseti procent. Jeho hlavní rivalce a favoritce klání, expremiérce Juliji Tymošenkové, bylo připraveno odevzdat hlas dvakrát tolik voličů. Mezi těmito politiky se nacházel se zhruba dvanácti procenty herec a komik Volodymyr Zelenskyj, o jehož kandidatuře se ovšem zatím jen spekuluje.

Podle některých názorů by mohl rusky mluvící rodák z Kryvého Rohu, jenž ve svých výstupech žádné politiky nešetří, získat voliče z jihu a východu země. Téměř shodného výsledku s Porošenkem navíc v šetřeních dosahují i dva jiní kandidáti: exministr obrany Anatolij Hrycenko a Oleh Ljaško, lídr Radikální strany Oleha Ljaška. Hrycenko může pro některé Ukrajince představovat další novou naději, jelikož má sice zkušenosti z politiky, ale neznelíbil se lidem v roli premiéra či prezidenta.

Velkou nevýhodou Porošenka je, že je pro řadu Ukrajinců jakožto prezident nadále nepřijatelný. Podle průzkumu z půli listopadu ho polovina tázaných nechce znovu učinit prezidentem za žádných okolností. Jeho vážní konkurenti mají mezi voliči jen zhruba čtvrtinu takto zarytých odpůrců. Zhoršení vztahů s Ruskem, pokračující nejistota lidí, zda budou ještě někdy žít v bezpečí, a k tomu další odklad reforem a boje s korupcí navíc mohou být vykládány jako Porošenkovo selhání.

„Pro současného prezidenta voliči hlasovali jako pro krizového manažera, který ukončí protiteroristickou operaci v Donbasu za pár hodin. Ale takové sliby se v době kritické pro národ vyjevily jako populismus, takže mnoho Ukrajinců bude hlasovat pro kohokoli kromě Porošenka,“ uvedl v analýze pro server Zachid.net politolog Valerij Majdaňuk.