Firmám hrozí, že Ukrajinci kvůli válečnému stavu odejdou do armády

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Válečný stav, který v minulých dnech vyhlásila Ukrajina, neznamená podle tamní legislativy okamžitou a závaznou mobilizaci. Prezident Porošenko však uvedl, že z civilu mohou být povolány armádní zálohy. To již oslabuje například polské stavební firmy. Hrozbu nevylučují ani české podniky. 

Vojenská služba na Ukrajině již dva roky funguje tak, že na frontu jdou jen vojáci, kteří podepíší časový kontrakt.

„Povolávací rozkazy za normálních okolností dostávají jen mladí branci, kteří musejí absolvovat povinnou prezenční službu,“ říká ukrajinistka Lenka Víchová. Celková mobilizace by podle ní nastala pouze v případě frontálního útoku. Povolávací rozkazy již ale donutily k návratu řadu Ukrajinců z Polska, kde jich teď oficiálně pracuje 800 tisíc.

„Z firmy se na Ukrajinu vrátilo osm lidí, protože dostali povolávací rozkaz,“ říká majitel menší polské stavební společnosti, který si nepřál být jmenován. Celkem pro něj na šesti stavbách pracovala třicítka Ukrajinců.

„Odešli ze dne na den, a protože i v Polsku je pro cizince poměrně složité získat povolení k práci, museli mít pádný důvod,“ je přesvědčen podnikatel. Obává se dalšího vývoje, protože pro něj ve firmě pracují jen Ukrajinci. Konkurenční firmy to řeší náborem Moldavanů a Bělorusů.

V tuzemsku odliv ukrajinských zaměstnanců ještě nenastal, ale pracovní agentury to nevylučují.

„U pěti set ukrajinských pracovníků, kterým jsme letos v Česku našli práci, zatím nevidíme, že by se vraceli kvůli povolávacímu rozkazu do armády. Připravujeme se ale na případnou ukrajinskou mobilizaci aktivací záložních zdrojů uchazečů z jiných zemí,“ uvedl Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup.

Zprostředkovatelské firmy, které nabízejí českým podnikům zaměstnance z Ukrajiny, více než o hrozbě povolávacích rozkazů hovoří o odlivu do Německa.

„Řada Ukrajinců už do Česka nebude chtít, protože se jim otevírají možnosti v Německu a vůbec v západní Evropě. Život tam budou mít jednodušší než v Česku, protože tady mají velký problém získat zaměstnaneckou kartu. V lepším případě to trvá šest měsíců, což je výrazná komplikace,“ uvedl zprostředkovatel práce, který si nepřál být jmenován.