Ukrajinci obklíčili drážní uzel Horlivka. Povstalci nasadili rakety Uragan

Ukrajinská armáda se připravuje na ofenzívu.

Ukrajinská armáda se připravuje na ofenzívu. Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda dokončila obklíčení důležitého železničního uzlu Horlivka a blokuje povstalce ve městech Ilovajsk a Alčevsk. Vzbouřenci údajně vůbec poprvé nasadili mohutné raketomety Uragan, jimiž zaútočili na obec Novokaterynivka jihovýchodně od Doněcka. Údaje o obětech zprávy ukrajinského velení neobsahují.

Tvrdé boje podle Kyjeva pokračují u Luhanska, který armádní jednotky minulý týden obklíčily. Bojové operace se soustřeďují do okolí obce Stanycja Luhanska severovýchodně od města. U Doněcka se bojuje v trojúhelníku mezi městy Jenakijeve, Šachtarsk a Charcyzk, zejména u obce Nyžňa Krynka.

Podle serveru Cenzor napadli dnes u obce Chrjaščuvate na předměstí Luhanska povstalci palbou z minometů a raketometů Grad kolonu ukrajinské armády, která z nebezpečného regionu odvážela uprchlíky. Útok si údajně vyžádal mnoho obětí, někteří lidé shořeli přímo na korbách vozidel. Informaci, stejně jako většinu zpráv o bojových operacích, nelze potvrdit z nezávislého zdroje.

Povstalecké zprávy z bojišť informace ukrajinského velení vyvracejí. U Ilovajska údajně vzbouřenci zničili čtyři armádní tanky a několik zásobovacích vozidel. Šest tanků bylo prý vyřazeno u obce Novosvitlivka na silnici mezi Luhanskem a ruskou hranicí.

Raketomety Uragan v akci:

Mezitím po téměř pěti hodinách skončily v noci na dnešek v Berlíně rozhovory ministrů zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera vedly k jistému sblížení Kyjeva a Moskvy. Ruské ministerstvo zahraničí hovoří o „určitém pokroku“, podle ukrajinských médií jednání skončilo bezvýsledně. O ukrajinské krizi bude možná koncem týdne v Kyjevě jednat německá kancléřka Angela Merkelová.

Pozvání do Kyjeva

Steinmeier hovořil po berlínské skončení schůzky o „složitém jednání“. „Věřím a doufám, že jsme ale v jednotlivých bodech dosáhli pokroku,“ dodal. Cílem podle něj nadále zůstává dosažení dohody o příměří na Ukrajině. Ministři podle Steinmeiera nyní informují šéfy svých vlád a prezidenty o výsledcích jednání. Ještě během dneška či úterka by se pak měli údajně dohodnout na případném pokračování rozhovorů.

Úřad německé kancléřky oznámil, že Merkelová dostala od ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pozvání do Kyjeva, kde by měla diskutovat o řešení politické krize. Návštěva by se měla uskutečnit příští sobotu. Podle vládního mluvčího kancléřka zvažuje, zda pozvání přijme.