Ukrajině svitla naděje na dohodu o míru, americký těžební sektor slibuje Evropě více LNG

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil vyznamenaní zraněným vojákům.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil vyznamenaní zraněným vojákům. Zdroj: Profimedia, E15

Konvoj proruských povstalců v Doněcké oblasti
Boje na Ukrajině
Boje na Ukrajině
Americký tanker přečerpává zásilku LNG v terminálu v polském Svinoústí, ilustrační foto
USA slibují více LNG, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Rozhovory o míru přinesly opatrnou naději

Ukrajina i Rusko na konci víkendu informovaly o pokroku ve vzájemných jednáních. Naznačily, že do několika dní by se mohlo podařit dojít ke kompromisu. „Rusko už začíná konstruktivně mluvit. Myslím, že nějakých výsledků dosáhneme doslova v řádu dnů,“ uvedl zástupce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Rozhovory mají pokračovat dnes.

To však neznamená, že by se v závěru minulého týdne uklidnila situace na bojišti. Naopak, Rusko v noci na neděli vystrašilo Západ, když zaútočilo na výcvikové středisko Javoriv, nacházející se necelou dvacítku kilometrů od polské hranice. Během útoku zahynulo nejméně 35 lidí. Dalších 134 osob utrpělo zranění.

Pozornost v neděli vzbudily informace, které přinesly americké deníky Financial Times a The Washington Post. S odkazem na americké činitele napsaly, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu žádá Čínu o vojenské vybavení a další pomoc. Prioritou Číny je zabránit tomu, aby se situace na Ukrajině vymkla kontrole, uvedlo v neděli čínské velvyslanectví ve Spojených státech. Mluvčí čínské ambasády podotkl, že o ruské žádosti o pomoc nikdy neslyšel.

Rusko věří, že mu Čína zachová přístup k devizovým rezervám

Rusko již ztratilo přístup k téměř polovině devizových rezerv své centrální banky a vidí další rizika v tlaku Západu na Čínu, uvedl ruský ministr financí Anton Siluanov. „Celkový objem našich rezerv je zhruba 640 miliard dolarů a asi 300 miliard je v takovém stavu, že je nyní nemůžeme použít,“ řekl v nedělním rozhovoru pro státní televizi.

Dodal, že západní země na Čínu sice vyvíjejí tlak, aby omezila Rusku přístup k rezervám v jüanech, ale díky dobrým vztahům Moskvy s Pekingem věří, že k tomu nedojde. Doufá, že Čína naopak umožní Rusku rezervy rozšířit.

Z trhů a burz

Investory znervózňuje koronavirus v Číně

Asijské akcie v pondělí ráno zahájily obchodování vesměs poklesem, nedařilo se hlavně čínským technologickým firmám. Na vině jsou válečná nejistota, očekávané hospodářské problémy Ruska, obavy z reakce americké centrální banky na inflaci a šířící se koronavirus v Číně. Sedmnáctimilionové jihočínské město Šen-čen kvůli němu o víkendu oznámilo uzávěru.

„Čína zažívá nejhorší vlnu od národního lockdownu v březnu 2020,“ napsali podle CNBC analytici australské finanční společnosti ANZ Research. „Pokud se uzávěra prodlouží, výrazně to ovlivní hospodářský růst Číny. Je příliš brzy na to, abychom změnili naši prognózu růstu HDP o pět procent pro rok 2022, ale obáváme se dopadu částečného lockdownu v ekonomicky bohatých provinciích,“ dodali. Ceny ropy v Asii v pondělí klesaly.

Americký těžební sektor slibuje více dodávek plynu

Americký těžební sektor reaguje na situaci na trhu se zemním plynem v době, kdy se Evropa snaží zbavit své závislosti na Rusku. Toby Rice, šéf největší americké společnosti na produkci zemního plynu EQT, řekl BBC, že USA mohou snadno nahradit ruské dodávky. „Máme schopnost udělat víc, chceme udělat víc,“ prohlásil. Odhaduje, že USA mají potenciál do roku 2030 zečtyřnásobit svou produkci plynu.

Problémem může být nedostatečná infrastruktura pro vývoz LNG. Její další výstavba je ale už schválená. Lidé z branže také tlačí na administrativu Joea Bidena, aby přehodnotil své zelené plány a uznal důležitost rozvoje odvětví.

Prohlášení, že by americké společnosti mohly hrát větší roli při poskytování plynu do Evropy, přichází necelý týden poté, co americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová vyzvala tamní těžební průmysl, aby produkoval více ropy.

Tweet dne

Rusové zabili známého dobrovolníka Oleksandra Kononova. Stalo se to ve vesnici Borivskyj v Luhanské oblasti. Oleksandr, který v důsledku nehody přišel o ruku a nohu, od začátku rusko-ukrajinské války v roce 2014 pomáhal ukrajinským dobrovolníkům.

Ukrajinský parlament informuje o smrti známého dobrovolníka Oleksandra Kononova, který pomáhal rozvážet jídlo bojovníkům. V roce 2014 strávil tři měsíce v separatistickém zajetí. Podle Ukrajinske pravdy ho nyní ruští vojáci zastřelili na invalidním vozíku v jeho vlastním domě.

Stane se dnes

  • Ministři sociálních věcí zemí Evropské unie budou jednat o možnosti finanční podpory pro země přijímající uprchlíky z Ukrajiny.
  • Německý kancléř Olaf Scholz navštíví Turecko a bude jednat s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.
  • Začíná vojenské cvičení Severoatlantické aliance Cold Response 2022 v Arktidě.