Ukrajinská armáda se prý zmocnila dvou obrněných vozidel z Ruska

Ukrajinská armáda nedaleko Luhansku

Ukrajinská armáda nedaleko Luhansku Zdroj: CTK

Kyjev tvrdí, že se na východě Ukrajiny zmocnil dvou bojových vozidel ruské armády. Patří divizi, kterou ruská armáda na Ukrajinu přepravila letecky, uvedl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Moskva zprávu popírá.

Ukrajinští vojáci se prý obrněnců zmocnili během bojů kolem bašty proruských separatistů Luhanska, přičemž nalezené dokumenty ukazují na jejich původ. Bezprostředně však Lysenko podle AFP důkazy nepředložil.

„V bojích u Luhanska ukrajinští vojáci zachytili dvě obrněná vozidla z výsadkové divize z ruského Pskova. V jednom z vozidel se našla sada dokumentů: řidičské průkazy a vojenské dokumenty,“ řekl Lysenko.

„Posádka a vozidla patřily k vojenské jednotce 74268 první výsadkářské roty výsadkových sil z (ruského) Pskova,“ dodal mluvčí. Mezi nalezenými předměty je prý brašna velícího důstojníka. Lysenko bez dalších upřesnění řekl, že posádka obrněné vozy opustila.

V Luhansku se shromažďuje ruská technika, tvrdí Kyjev

O pronikání ruské vojenské techniky přes rusko-ukrajinské hranice se spekuluje neustále. Lysenko ve středu prohlásil, že v Luhansku je delší dobu shromažďována těžká technika, tanky, raketomety Grad a těžké dělostřelectvo. V posledních dnech se hovořilo o proniknutí nejméně dvou kolon obrněnců z Ruska na ukrajinské území. Moskva podobné informace odmítá jako nepravdivé.

Stejně popřela i dnešní tvrzení Kyjeva. „Takové 'senzace' zjevně ukazují vážný problém, který mají ukrajinské jednotky s prosazováním takzvaného 'mírového plánu' na jihovýchodě Ukrajiny podle známého hesla, že 'v boji za mír nezůstane kámen na kameni',“ cituje mluvčího ruského ministerstva obrany agentura ITAR-TASS.