Ukrajinské síly vyčistily Marjinku od separatistů, zatkly prý jednoho Rusa

Ukrajinský voják při bojích v obci Marjinka

Ukrajinský voják při bojích v obci Marjinka Zdroj: ctk/AP

Vládní jednotky v Donbasu na východě Ukrajiny prý vyčistily město Marjinka u Doněcka od proruských separatistů a ruských vojáků, tvrdí ukrajinská strana. Mezi zadrženými povstalci je prý i Rus. Separatisté prohlašují, že v obci Telmenove při porušování příměří vládními silami zahynulo malé dítě a tři civilisté byli zraněni. Obě strany se opakovaně vzájemně obviňují z porušování příměří.

Marjinka leží necelých 30 kilometrů od Doněcka, Telmanove je vzdáleno přibližně 60 kilometrů od této hlavní povstalecké bašty. „Při čtvrtečním ostřelování obce Telmanove bylo zabito malé dítě a tři dospělí zraněni,“ řekl agentuře AFP Eduard Basurin, vystupující jako náměstek „ministra obrany“ doněckých separatistů. Vládní síly prý během uplynulých 24 hodin vypálily 46 ran proti povstaleckým pozicím na 16 různých místech. K ostřelování podle něj dochází i u města Marjinka, kde situace zůstává nejistou.

Středeční útok separatistů na Marjinku označuje ukrajinský tisk za nejvážnější porušení příměří za poslední půlrok a nejkrvavější incident od února, kdy byla v běloruském Minsku podepsána dohoda o klidu zbraní. V bojích údajně padlo 80 povstalců a stovka utrpěla zranění, Kyjev přiznal pět zabitých a 39 raněných vojáků. AFP odhadla celkový počet mrtvých v bojích o měssto na dvě desítky.

„Vládní síly vyčistily Marjinku od povstalců a ruských vojáků. Město kontrolují ukrajinské ozbrojené síly,“ uvedla dnes agentura Unian s odvoláním na prapor Sič, který se na „čištění“ podílel spolu s dalšími dobrovolnickými jednotkami vládních sil.

Tuto zprávu posléze potvrdil i prezident Petro Porošenko. „Mohu dnes říci, že Marjinka je úplně zbavena diverzantů. Zatčeno bylo 12 lidí, včetně občana Ruské federace,“ řekl prezident novinářům. Zadržení údajně kladli odpor se zbraní v ruce. Moskva stále popírá přímé zapojení do konfliktu, i když připouští, že na straně separatistů bojují i ruští „dobrovolníci“.

Za odpojenou elektřinu odpojená voda

Luhanský gubernátor Hennadij Moskal, loajální ke Kyjevu, dnes oznámil, že u vsi Novotoškivka ve čtvrtek nastražený granát těžce zranil ukrajinského vojáka, jeho život ale není ohrožen. Vzápětí se rozpoutala přestřelka, další ztráty však nejsou hlášeny.

Moskal také oznámil, že nařídil dočasné přerušit dodávku vody na povstalci kontrolované území Luhanské oblasti, protože separatisté svým ostřelováním přerušili dodávku elektřiny a brání v přístupu opravářů k vedení. Až umožní obnovit dodávky elektřiny, poteče prý i voda.

Konflikt v Donbasu si podle OSN od loňského dubna vyžádal více než 6400 mrtvých.