Ukrajinský parlament vyhlásil místní volby, bez Krymu a Donbasu

Parlamentní volby na Ukrajině

Parlamentní volby na Ukrajině Zdroj: CTK

Ukrajinský parlament většinou hlasů vyhlásil na 25. října místní volby, které se mají konat po celé zemi, kromě anektovaného Krymu a "okupovaných" okresů Doněcké a Luhanské oblasti na východě země. Tento průmyslový region zvaný Donbas částečně ovládají separatisté. Konflikt si od loňského dubna vyžádal přes 6500 mrtvých.

Právě otázka, zda se volby mají odehrát alespoň v té části Donbasu, která zůstala pod kontrolou Kyjeva, byla hlavním bodem v debatě. Příslušný výbor sice radil volby nepořádat, ale koalice se nakonec dohodla, že se hlasovat bude. V případě „osvobozených, ale problematických míst“, jako je například přestřelkami sužovaná obec Šyrokyne, anebo město Slavjansk, má rozhodnout ústřední volební komise a následně předložit toto rozhodnutí parlamentu.

V „okupované“ části Donbasu se volby z rozhodnutí parlamentu konat nemají. Separatisté však na počátku měsíce ohlásili, že místní volby uspořádají 18. října, prý v zájmu posílení příměří a ukončení konfliktu. Prezident Petro Porošenko vzápětí odsoudil záměr separatistů uspořádat „nezákonné a podvodné volby“ jako další pokus Ruska podkopat mírové dohody.