Unijní růst povede střední Evropa

ilustrační foto

ilustrační foto

Země visegrádské čtyřky s Rumunskem se mají napřesrok stát baštou unijního růstu, i tak ekonomiky regionu oproti letošku zpomalí. Tvrdí to Evropská komise.

Ekonomiky v srdci Evropy by měly uhánět vpřed v průměru o polovinu rychleji než celá osmadvacítka. Nejpůsobivější růstovou atletiku prý předvede Rumunsko. Spolu s Irskem má být jednou ze dvou kontinentálních ekonomik, jejichž růst překročí čtyři procenta. Nejslabší pozici mezi pěticí zemí někdejšího východního bloku bude mít naopak Maďarsko.

„Maďarskou ekonomiku může dlouhodobě ohrozit eskalace problémů automobilky Volkswagen, stejně tak i zpomalení čínské ekonomiky, které by země pocítila prostřednictvím propadu vývozu do Německa,“ uvádí podzimní prognóza Evropské komise.

grafgraf | E15

V ostatních středoevropských zemích by měl případné ochlazení v Číně mírnit strmý růst domácí poptávky. Na hospodářském růstu regionu se prý významněji neprojeví ani uprchlická krize. A to včetně Maďarska, přes které prošlo od počátku roku dále na západ podle odhadů úřadů už kolem čtyř set tisíc migrantů. „Příchod žadatelů o azyl nebude mít zásadnější dopad na ekonomický výhled země,“ dodává zpráva.

Ruku v ruce s rychlým růstem středoevropských ekonomik prý půjdou na rozdíl od letoška i ceny. Míra inflace by tak v Polsku a Maďarsku měla atakovat dvě procenta, jedinou zemí, ve které vytrvá pokles cen, má být podle komise Rumunsko.
Celá unijní ekonomika by měla podle prognóz evropských úředníků napřesrok povyrůst o dvě procenta, oproti letošku tak mírně zrychlí. O rok později by měl výkon osmadvacítky růst o 2,1 procenta, v zemích platících eurem o 1,9 procenta.