Úřady v Hongkongu zatkly nebo se chystají zatknout sedm prodemokratických zákonodárců

Protesty v Hongkongu

Protesty v Hongkongu Zdroj: Reuters

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
27
Fotogalerie

Úřady v Hongkongu zatkly nebo se chystají zatknout sedm zákonodárců, kteří podporují prodemokratické protestní hnutí. S odkazem na vyjádření policie o tom informovala agentura AP. Krok zřejmě ještě posílí rozhořčení demonstrantů, kteří plánují již 24. víkend v řadě pokračovat v protestech, jež ve většině případů přerostly v násilné střety s bezpečnostními složkami.

Policie ve vyjádření uvedla, že tři zákonodárce již zadržela a obvinila je z obstrukcí v místním zákonodárném shromáždění při vyhroceném jednání z 11. května. Jednalo se tehdy o nyní již zrušeném vládním návrhu zákona, který měl umožnit vydávání podezřelých z trestné činnosti do pevninské Číny. Právě tento předpis stál u zrodu nové vlny protestů, jež bývalou britskou kolonií otřásají již pět měsíců.

Ostatní čtyři zákonodárci obdrželi předvolání, aby se dnes dostavili na policejní stanici, kde budou zatčeni. V pondělí by všech sedm mělo stanout před soudem.

Podle prodemokratických členů legislativy je policejní zásah očividným a propočítaným krokem, který povede k vyhrocení násilností mezi demonstranty a policisty. Toho pak chtějí podle zákonodárců úřady využít k tomu, aby zrušily místní volby plánované na 24. listopadu. Ty přitom měly ukázat, jaká v tomto poloautonomním čínském území panuje politická nálada.

"Jejich plánu řekneme ne," prohlásila demonstrantům nakloněná zákonodárkyně Tany Chanová. "Je to de facto referendum pro všechny hongkongské voliče, kteří tak mohou hlasovat a říci ne policejní brutalitě a říci ne našemu nespravedlivému systému. Je to rozhodně šance, abychom ukázali naše odhodlání," dodala s odkazem na chystané místní hlasování.

Vládní činitelé však popírají, že by zatýkání s volbami souviselo. Cílem úřadů podle nich je, aby bylo hlasování hladké a pokojné.

Tisíce demonstrantů v pátek vyšly do ulic na nejméně devíti místech v Hongkongu, aby vyjádřily nespokojenost s policií a uctily památku studenta, který v noci na pondělí spadl ze střechy krytého parkoviště při zásahu policistů a v pátek v nemocnici zemřel. Ačkoliv jsou okolnosti studentova pádu stále nejasné, řada demonstrantů z jeho smrti viní policii. Atmosféra ve městě před víkendovými protesty proto byla i tak značně rozjitřená.

Úřady od dubna zatkly již přes 3300 členů protestního hnutí. To si nyní klade širší požadavky a volá mimo jiné po hlubších demokratických reformách či nezávislém vyšetření policejních zásahů při protestech.