Úředníci v Hamburku nesmí používat kapslové kávovary. Nejsou ekologické

použité kapsle z kávovarů

použité kapsle z kávovarů Zdroj: Thomas Guignard/Flickr

Od ledna letošního roku platí v Hamburku, druhém největším německém městě, nová interní ‚zelená‘ pravidla regulující chod tamních úřadů. Jedním z nových nařízení je poněkud exoticky znějící zákaz využívání 'Kaffeekapselmaschinen' (kapslových kávovarů). Jsou totiž zdrojem enormního množství odpadu v podobě prázdných kapslí, které je velmi obtížné, ba takřka nemožné, recyklovat.

„Tato porcovaná balení představují zdroj zbytečného plýtvání materiály a vysokého množství odpadu. Obsahují hliník smísený s plastem, a právě tuto směsku je extrémně těžké jakkoliv recyklovat,“ uvedl mluvčí Hamburského referátu životního prostředí Jan Dube.

Tvůrce nařízení se opírá na nelichotivou statistiku, podle níž je nyní ročně vyrobeno takové množství jednorázových kapslí, které by stačilo při jejich vyrovnání vedle sebe obkroužit planetu. Dvanáctkrát.

Mluvíme o šesti gramech kávy ve třígramovém balení, které je v podstatě nerecyklovatelné

Oddělení se ve svém 150stránkovém ekologickém elaborátu ve věci jednorázových kapslí odvolalo také na loňské prohlášení vynálezce jednorázových náplní (K-Cup), Jonha Sylvana o tom, že při pohledu na množství kapslemi produkovaného odpadu lituje, že něco takového vůbec vynalezl.

„Mluvíme o šesti gramech kávy ve třígramovém balení, které je v podstatě nerecyklovatelné. V Hamburku jsme si jednoduše řekli, že nechceme mrhat penězi daňových poplatníků,“ dodal Dube.

Prodeje kapslí a kapslových kávovarů se v letech 2011 až 2013 v západní Evropě a USA více než ztrojnásobily. Jen v roce 2014 firma Keurig, která tyto jednorázové náplně díky Johnu Sylvanovi uvedla jako první na trh, prodala přes 9,8 miliardy kapslí, z nichž jen pět procent bylo recyklovatelných. Další významný hráč na trhu, Nespresso, například v roce 2012 prodalo přes 27 miliard svých hliníkových kapslí…