USA: kompromis o řešení rozpočtové krize zatím v nedohlednu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Olivier Douliery

Bez dohody skončila nedělní jednání amerických politiků k odvrácení fiskální krize, která hrozí Spojeným státům od dnešní půlnoci místního času (úterý 06:00 SEČ). Informovaly o tom v noci na dnešek zahraniční agentury.

„Existuje stále velký rozdíl mezi postoji demokratů a republikánů. Máme stále čas dosáhnout dohody a máme v úmyslu dále jednat. Vrátíme se (k jednacímu stolu) v pondělí v 11:00 (dnes 17:00 SEČ),“ prohlásil po nedělních rozhovorech s republikány šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

Přetrvávající neshody v některých otázkách i vůli dále vyjednávat potvrdil lídr republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell. Vyjádřil naději, že se dnes dosáhne dohody.

Američtí politici hledají kompromisní řešení, jak zabránit takzvanému pádu z fiskálního útesu. Tedy situaci, která by mohla způsobit, že kombinace automatických výdajových škrtů a vyšších daní uvrhne tamní ekonomiku zpět do recese. Ve hře je také možnost, že by se účinnost těchto změn pozdržela, i když podobné návrhy se v minulých dnech nesetkaly s kladným přijetím.

Demokratický prezident Barack Obama v neděli opět varoval, že neúspěch jednání by těžce poškodil americkou ekonomiku a negativně zasáhl finanční trhy. Vyzval zákonodárce zejména k rychlému prodloužení daňových úlev pro střední třídu.

Demokraté požadují, aby se daně zvýšily všem rodinám, které vydělají 250 tisíc dolarů a více ročně (asi 397 tisíc Kč měsíčně). Republikáni nejprve odmítli všechny návrhy na podobné zvýšení daní pro bohaté, později ale naznačili, že jsou ochotni se bavit o zvýšení daní pro lidi s příjmem alespoň 400 tisíc dolarů ročně (zhruba 636 tisíc měsíčně).

Pokud se politici do úterý neshodnou, zvýší se od středy automaticky daně prakticky všem Američanům. V úhrnu to bude kolem 500 miliard dolarů (asi 9,5 bilionu Kč), což by bylo největší jednorázové zvýšení daní v historii Spojených států. Zároveň se o 109 miliard dolarů (zhruba 2,1 bilionu Kč) mají snížit státní výdaje, především na obranu a sociální programy.

Z technického hlediska má Kongres možnost, aby v případě dohody rychle zavedl příslušný zákon. Nicméně vedoucí představitelé Sněmovny reprezentantů a Senátu si ponechali jen málo času, vzhledem k tomu, že i v případě dohody na poslední chvíli lze v obou kongresových komorách očekávat řadu procedurálních manévrů, poznamenala agentura Reuters.

Na druhou stranu, když se Kongres dohodne později, může rozhodnout, že daňová či rozpočtová opatření budou platit zpětně.