USA prý seznámily Izrael s plánem útoku na Írán

Íránské manévry

Íránské manévry Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní bezpečnostní poradce vlády amerického prezidenta Baracka Obamy Tom Donilon informoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o amerických plánech na možný útok na Írán. V den, kdy je v Izraeli na oficiální návštěvě Obamův soupeř v listopadových prezidentských volbách, republikán Mitt Romney, to napsal list Haarec. Vysoký činitel izraelské vlády, který si nepřál být jmenován, ovšem tuto informaci na dotaz agentury Reuters popřel.

Deník uvedl, že se Donilon snažil Izrael ujistit, že Washington je připravený zakročit vojensky, pokud by diplomacie a sankce Írán nepřesvědčily, aby se vzdal svého jaderného programu, který podle USA i Izraele slouží vojenským účelům. Írán ale vojenskou povahu svého programu popírá.

Podle Haarecu Donilon o údajném americkém plánu informoval Netanjahua během své červencové návštěvy v Izraeli.

„Nic v tom článku není správné. Donilon se s premiérem nesešel na večeři, nesešel se s ním mezi čtyřma očima a nepředložil mu plány na útok na Írán,“ řekl izraelský činitel.

Spojené státy se přitom zatím ve své politice vůči Íránu soustřeďovaly na uvalování a prosazování sankcí, a také na diplomacii.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Mitt Romney, který se cestou do Izraele snaží nasbírat politické body před volbami, už se sešel k jednání s izraelským premiérem Netanjahuem. Později ho čeká ještě setkání s premiérem palestinské samosprávy Salámem Fajadem.