USA prý špehovaly francouzské ministry financí

odposlechy, nekonečný příběh dnešní doby

odposlechy, nekonečný příběh dnešní doby

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) prý odposlouchávala dva nyní již bývalé francouzské ministry financí a shromažďovala informace o smlouvách týkajících se francouzského exportu, o obchodu či o rozpočtových vyjednáváních. V nově zveřejněné zprávě o tom informoval server WikiLeaks.

Odposlouchávanými politiky byli ministři François Baroin (ve funkci v letech 2011 až 2012) a Pierre Moscovici (ministrem financí v letech 2012 až 2014). Nové informace o odposlouchávání ze strany USA zveřejnil francouzský deník Libération a server Mediapart jen týden poté, co server WikiLeaks oznámil, že USA odposlouchávaly od roku 2006 do května 2012 i tři poslední prezidenty Francie. Francie to tehdy odsoudila a mluvčí pařížské vlády označil špionáž mezi spojenci za nepřijatelnou.

V jednom z dokumentů, které získal server WikiLeaks, je například zachycen popis telefonátu mezi ministrem Moscovicim, který je nyní eurokomisařem pro hospodářské a finanční záležitosti, a jedním socialistickým senátorem. Diskutují spolu o špatném stavu francouzské ekonomiky a vyjednáváních o státním rozpočtu.

Moscovici letos 24. června na komunitní síti Twitter v reakci na odposlechy francouzských prezidentů napsal, že by byl v šoku, kdyby se dozvěděl, že i on byl nahráván. „Mezi spojenci a přáteli je to nepřijatelné,“ uvedl tehdy s tím, že by následně požadoval vysvětlení od amerických úřadů.

Informace o tom, že NSA špehovala tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande, přinesla minulé úterý francouzská média s odvoláním rovněž na portál WikiLeaks. V Paříži tehdy kvůli těmto zprávám zasedla mimořádně rada obrany státu, kterou svolal prezident Hollande. Zúčastnili se jí kromě hlavy státu i premiér Manuel Valls, několik ministrů a představitelé armády i tajných služeb. Paříž „nebude tolerovat žádné ohrožení své bezpečnosti“, uvedl po schůzce prezidentův úřad.