USA rozmístí na východě Evropy 250 kusů bojové techniky

Spojené státy rozmístí v sedmi středoevropských a východoevropských státech 250 kusů těžké vojenské techniky, aby ujistily svou podporou spojence v NATO čelící řadě hrozeb od tlaku Ruska po útoky teroristických skupin. Celkem budou rozmístěny zbraně pro útvar o velikosti americké brigády, která má přibližně pět tisíc mužů. V Tallinnu to oznámil ministr obrany USA Ashton Carter, který v estonské metropoli jedná s resortními kolegy ze tří pobaltských zemí.

Podle šéfa Pentagonu půjde mimo jiné o obrněné transportéry, bojová vozidla Bradley a samohybné houfnice. Zbraně budou sloužit k vyzbrojení jednotek o síle roty až praporu, jež budou „přinejmenším dočasně“ rozmístěny v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Bulharsku a Rumunsku, řekl Carter. Německo se do programu rovněž zapojí. Nové těžké americké zbraně tam ale přepraveny nebudou, protože je už na svém území má.

Americká média o záměru USA rozmístit ve východní Evropě těžkou techniku informovala už před týdnem. Spojené státy prý chtějí tímto krokem uklidnit tamní spojence, které znervóznil ruský zásah na Ukrajině. Polsko a Litva údajně již chystají vhodné lokality pro umístění výzbroje.

Americký ministr dodal, že všechny jmenované země s rozmístěním bojové techniky vyslovily souhlas. Státy, v nichž bude výzbroj rozmístěna, byly podle Cartera vybrány podle blízkosti k vojenským cvičištím tak, aby se snížily náklady na přepravu materiálu na manévry a doba přesunu.

Podle Cartera rozmístění výzbroje umožní Severoatlantické alianci, aby ještě rychleji reagovala na případné vojenské krize v regionu. Zároveň americké armádě usnadní výcvik vojsk. Pentagon bude rovněž při obraně před počítačovými útoky spolupracovat se střediskem kybernetické obrany aliance, které sídlí v Tallinnu.

Sdílení zpravodajských informací

Americký ministr obrany prohlásil, že budou-li USA požádány, a pokud bude požadavek schválen, budou připraveny poskytnout spojencům zpravodajské informace a pozorovací kapacity, jednotky zvláštního určení, logistické útvary, dopravní letectvo a široké spektrum zbraňové podpory včetně bombardérů, stíhacích letounů a raket odpalovaných z plavidel. Tyto armádní kapacity nebudou vyžadovat účast velkých pozemních sil, upozornil Carter.

Spojené státy podle plánu oznámeného Pentagonem mohou dočasně zvýšit stav svých jednotek v Evropě, i když mnoho vojáků bude do nových prostorů převeleno z existujících evropských základen. Žádní vojáci ani žádná vojenská technika USA nebude na východ kontinentu přemístěna okamžitě, napsala agentura AP.

Budování sil rychlé reakce NATO

Spojené státy také potvrdily, že se budou dodávkou zbraní, letectva a pozemních sil včetně speciálních komand podle potřeby podílet na budování nových sil rychlé reakce NATO, které mají čelit případné ruské agresi z východu a nájezdům extremistů Islámského státu z jihu. Toto oznámení spolu s dnešní zprávou o rozmístění zbraní na východě Evropy podle agentury AP svědčí o tom, že Amerika je odhodlána pomoci spojencům při obraně před ohrožením jižního a východního křídla aliance.

V České republice podle nedávného prohlášení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka pro rozmístění amerických zbraní vojenské důvody nejsou. „Pokud někdo cítí ohrožení, tak to je věc, kterou chápeme. Domnívám se ale, že v případě České republiky pro to vojenské důvody nejsou,“ řekl Zaorálek v polovině června České televizi.