USA vysílají k Sýrii vojenské síly. Prohlédněte si, jaká technika se může v konfliktu střetnout

Suchoj Su-30

Suchoj Su-30 Zdroj: profimedia.cz

USS Harry S Truman
USS Harry S Truman
C-130J Super Hercules
C-130J Super Hercules
C-130J Super Hercules
86
Fotogalerie

Použití chemických zbraní v syrské Dúmě vyvolalo pobouření ve většině zemí světa. Podle opozičních zdrojů má za útokem, který zabil šedesát osob a dalších zhruba tisíc zranil, stát syrský režim v čele s prezidentem Bašárem Asadem. Spojené státy a jejich spojenci za to Sýrii pohrozili odvetným útokem. Syrská vláda i Rusko použití chemických zbraní popřely. Spojené státy nyní vysílají ke konfliktem zničené zemi největší počet vzdušných a námořních vojenských sil od roku 2003, kdy začala válka v Iráku. Na případnou odvetu se připravuje i Rusko. Podívejte se, jakou bojovou techniku by mohly mít mocnosti v regionu k dispozici.

Spojené státy povolaly do akce letadlovou loď USS Harry S Truman, pojmenovanou po bývalém americkém prezidentovi. Kromě stíhaček (např. F/A-18 Hornet) má americká armáda na lodi k dispozici zhruba 300 raket Tomahawk. Letadlovou loď má podle dostupných informací doplnit i esktorta dalších čtyř válečných lodí a dvou ponorek. Tento několikačlenný doprovod může odpálit dalších 400 raket typu Tomahawk. 

Spolu se Spojenými státy se do akce vydává i Velká Británie. Ostrovní země povolala moderní útočnou ponorku třídy Astute. K té se přidala další útočná ponorka a také torpédoborec HMS Duncan. Do připadné odvetné akce proti syrskému režimu se také může zapojit šest stíhaček Typhoon a bojový letoun Tornado GR4s.

Francie, která také přislíbila pomoc spojencům při případném útoku, vyšle do Sýrie leteckou podporu. Země však zatím konkrétní informace neposkytla. 

Přípravy na možnou vojenskou akci započalo i Rusko. To už předtím pohrozilo, že pokud Spojené státy zaútočí na syrské cíle ještě před prošetřením incidentu, jejich rakety sestřelí a odpoví protiútokem na místa odpalu. Experti tvrdí, že pokud by se tak stalo, byla by v ohrožení vojenská základna Britů na Kypru. 

Rusko kromě již vyzkoušených vojenských prostředků (např. bojové stíhačky Suchoj Su-24, bombardéry Suchoj Su-34, vrtulníky Kamov Ka-52 nebo protivzdušný obranný systém S-400) v současné době testuje i nejnovější stíhačku Suchoj Su-57.