USA zabily lídra Al-Káidy. Čínské banky mohou přijít o 8 bilionů

Americký prezident Joe Biden oznámil světu, že USA zabily lídra teroristické skupiny Al-Káida.

Americký prezident Joe Biden oznámil světu, že USA zabily lídra teroristické skupiny Al-Káida. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 214. den roku, svátek má Gustav, před 32 lety přepadla irácká armáda Kuvajt.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Čínské banky mohou přijít o 350 miliard dolarů

Kvůli krizi několika čínských developerů, kteří nejsou schopni dokončit rozestavěné projekty, hrozí tamním bankám, že přijdou o 350 miliard dolarů (zhruba 8,4 bilionů korun), což představuje zhruba 6,4 procenta z celkového objemu hypoték. A to z toho důvodu, že dlužníci nechtějí dále splácet vysoké hypotéky, když se přestaly stavět jejich budoucí domovy. Bojkot splátek se po zemi rozšířil už do devadesáti měst.

✅USA zabily lídra Al-Káidy

Při americké protiteroristické operaci v Afghánistánu byl v neděli pomocí bezpilotního letounu zabit 71letý lídr teroristické skupiny Al-Káida Ajmán Zavahrí. Potvrdil to americký prezident Joe Biden krátce poté, co americká média s odkazem na nejmenované zdroje informovala, že Zavahrí byl zabit při operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA). Zavahrí se stal novým šéfem Al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina.

Biden v projevu z Bílého domu řekl, že Zavahrí měl na svědomí vraždy Američanů. „Nyní bylo spravedlnosti učiněno zadost. A tento teroristický vůdce již není. Lidé na celém světě se již nemusejí bát zákeřného a odhodlaného vraha,“ řekl americký prezident, který se nyní zotavuje z nemoci covid-19. „Dnes večer dáváme znovu jasně najevo, že bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, bez ohledu na to, kde se skrýváte, pokud jste hrozbou pro náš lid, Spojené státy vás najdou a odstraní,“ poznamenal.

✅Svět je jeden přešlap od jaderného vyhubení 

„Prozatím jsme měli mimořádné štěstí,“ myslí si generální tajemník OSN Antonio Guterres, podle něhož je svět jeden přešlap od jaderné války a vyhubení lidstva. Prohlásil to na konferenci, které se zúčastnili signatáři o nešíření jaderných zbraní. Podle Guterrese ovšem štěstí není strategie a země by i nadále měly usilovat o zbavení se jaderných zbraní. Guterres taktéž uvedl, že tenze mezi státy „dosáhly nových maxim“. 

✅Slabý začátek týdne 

Americké akcie mírně oslabily po silném růstu v minulém týdnu. K poklesu velkou měrou přispěly energetické společnosti, které se dostaly pod tlak kvůli levnější ropě. Dow Jonesův index ztratil 0,14 procenta a uzavřel na 32798,40 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,28 procenta na 4118,63 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,18 procenta na 12368,98 bodu.

✅Emise Amazonu vzrostly o 18 procent

Navzdory tomu, že se Amazon zavázal ke snižování uhlíkové stopy, v minulém roce emise americké společnosti vzrostly nejméně o 18 procent, a to zejména kvůli novým logistickým centrům. Výsledné číslo navíc bude zřejmě významně podhodnocené, jelikož do něj Amazon nezapočítává veškeré produkty, které prodává, ale pouze ty, jež na sobě mají značku Amazonu.

✅Stane se dnes 

  • Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová končí svou návštěvu Singapuru. Podle tchajwanských médií má pak ve večerních hodinách místního času přiletět na Tchaj-wan.
  • Do tureckých vod má vplout loď s nákladem ukrajinské kukuřice, která vyplula z ukrajinského přístavu jako první od začátku ruské invaze.
  • Kvartální výsledky oznámí Airbnb, AMD, Uber, PayPal nebo Gilead.