V Afghánistánu začaly odkládané volby, Tálibán hrozí útoky

Kábul

Kábul Zdroj: Profimedia.cz

V Afghánistánu začaly několikrát odložené parlamentní volby. Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit útoky na volební místnosti, blokováním silnic i jinak hlasování překazit. Obětí předvolebních násilnosti se stalo deset volebních kandidátů. Kromě strachu z násilí komplikují volby rovněž obavy z rozsáhlých podvodů.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 místního času (4:30 středoevropského letního času) a uzavřeny budou v 16:00 místního času (13:30 SELČ). Hlasování, v němž se na 2500 kandidátů uchází o 250 křesel v afghánském parlamentu, se původně mělo konat již v roce 2015, bylo ale opakovaně odkládáno kvůli špatné bezpečnostní situaci a sporům kolem volební reformy.

K zajištění klidného průběhu voleb afghánská vláda nasadila 54 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. Hraniční přechody s Pákistánem byly uzavřeny a doprava ve velkých městech byla omezena či přímo zastavena.

Zhruba třetina ze sedmi tisíc volebních center ale zůstane podle zpravodajského serveru BBC News kvůli bezpečnostním hrozbám uzavřena. V centrální provincii Ghazní se kvůli politickému a etnickému napětí hlasování vůbec neuskuteční a v jižní provincii Kandahár bylo o týden odloženo po čtvrtečním zabití mocného šéfa provinční policie.

K volbám se zaregistrovalo 8,9 milionu lidí, existuje ale silné podezření, že značná část registrací byla provedena na základě falešných dokladů tak, aby podvodníci mohli vhazovat do uren více lístků pro své favority.

Neregulérnostem mají letos zamezit přístroje ověřující totožnost hlasujících podle biometrických údajů. Na využití přístrojů se ale afghánští političtí vůdci dohodli teprve před několika týdny, pracovníci volebních středisek nebyli k jejich obsluze vyškoleni a podle pozorovatelů nejsou přístroje propojeny s datovým centrem, takže nemohou spolehlivě zabránit opakovanému hlasování.

Od svržení Tálibánu v roce 2001 se v Afghánistánu jedná o třetí parlamentní volby, předchozí se konaly v letech 2005 a 2010. Hlasování je považováno za test před ještě sledovanějšími prezidentskými volbami, chystanými na 20. dubna 2019, a obecně za klíčovou událost na cestě země k demokracii. Předběžné výsledky by měly být zveřejněny 10. listopadu, konečné mají být po období vyhrazeném pro stížnosti známy nejpozději 20. prosince, uvedl zpravodajský server BBC News.