V Bulharsku vybouchl autobus s Izraelci, Netanjahu viní Írán

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: profimedia.cz

Několik lidí přišlo o život a řada dalších byla zraněna při dnešním údajném sebevražedném útoku na autobus s izraelskými turisty na letišti v bulharském černomořském letovisku Burgas. Agentura AFP s odvoláním na úřady hovoří o třech mrtvých a nejméně 20 zraněných. Lokální server Burgas24.bg píše o pěti mrtvých a čtyřech lidech v kritickém stavu. Agentura ANSA, která se odvolává na izraelskou televizi, uvedla, že o život přišlo nejméně sedm lidí.

Agentura Reuters informovala, že letiště bylo uzavřeno a lety byly přesměrovány do Varny. V Burgasu měl podle webu tamního letiště v 19:05 SELČ přistát mimo jiné i let Českých aerolinií z Ostravy.

„Holidays Czech Airlines našly pro své cestující řešení. Charterový spoj, který měl původně letět z Ostravy do Burgasu, odletěl z Ostravy do Varny. Cestující budou poté do místa své dovolené přepraveni autobusem. Na tomto řešení se Holidays Czech Airlines dohodly s cestovní kanceláří,“ sdělila tisková mluvčí ČSA a Holidays Czech Airlines Hana Hejsková. Let do Bulharska tak podle ní bude mít zhruba hodinové zpoždění.

Izraelský svědek tragédie telefonicky v rozhovoru pro izraelský rozhlas podle agentury Reuters uvedl, že šlo o útok sebevražedného atentátníka. Odpálil se prý u vchodu do autobusu. Podle serveru Burgas24.bg prý byla výbušnina odpálena na dálku. Policie potvrdila, že tři lidé zahynuli, avšak dodala, že zatím nemůže potvrdit národnost obětí.

Žádné další bližší okolnosti incidentu zatím nejsou známy. První informace hovořily pouze o explozi. Posléze ministerstvo vnitra potvrdilo, že šlo o atentát, který byl namířen na autobus, v němž se na letišti přesouvali turisté. Podle informací bulharských médií byly zasaženy tři autobusy. Jeden explodoval a dva zachvátily plameny. Burgas leží na východě Bulharska na pobřeží Černého moře, které je oblíbeným cílem turistů, včetně Čechů.

Zpravodajská stanice BBC na svém webu píše, že v lednu se objevily zprávy o tom, že Izrael od Bulharska požadoval zpřísnění kontrol u autobusů, kterými cestují izraelští turisté. „Víme, že kolem páté hodiny přistálo v Burgasu letadlo, že cestující nastoupili do autobusu a že pak došlo k explozi, jejíž příčinu zatím neznáme,“ potvrdila útok na Izraelce jedna z mluvčích izraelského ministerstva zahraničí.

Šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman nařídil vytvoření speciální krizové skupiny. Na místo by ještě dnes večer měly dorazit z Izraele záchranné týmy. Premiér Benjamin Netanjahu u útoku obvinil Írán. „Všechny náznaky ukazují na Írán,“ prohlásil a poznamenal, že atentát na bulharském letišti následuje po obdobných pokusech v Indii, Gruzii, Thajsku, Keni a na Kypru v posledních měsících.