V části Sýrie začalo platit dvoudenní příměří

Uprchlický tábor Azraq leží v nehostinné pouštní oblasti blízko hranic se Sýrií

Uprchlický tábor Azraq leží v nehostinné pouštní oblasti blízko hranic se Sýrií Zdroj: Lenka Klicperova

V několika syrských městech na západě země začalo ráno platit dohodnuté příměří. Syrská armáda se stáhla na novou obrannou linii a ustupuje před radikály, kteří zabírají nová území na severozápadě státu.

Na příměří se dohodlo libanonské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrského režimu, a radikální fronta An-Nusra, jež se hlásí k Al-Káidě. Klid zbraní má posloužit k jednání o stažení rebelů z města Zabadání. An-Nusra hlásí bojové úspěchy na severozápadě státu a ohrožuje tak už bezprostředně oblasti, v nichž žijí vládnoucí alávité.

Televize Hizballáhu Al-Manár oznámila, že příměří začalo platit v šest hodin ráno místního času (5:00 SELČ). Vyjednáno bylo na 48 hodin a týká se města Zabadání u hranice s Libanonem a vesnic Fua a Kafrajá v severozápadní provincii Idllib.

Zabadání leží poblíž dálnice spojující Damašek s Bejrútem a je považován za baštu sunnitských povstalců na syrsko-libanonské hranici. Armáda za podpory Hizballáhu počátkem července zahájila ofenzivu a ovládla jednu ze čtvrtí v západní části Zabadání. An-Nusra a její spojenci pak začali v odvetě za tuto ofenzivu v Zabadání bojovat o vesnice v Idlibu. An-Nusra postoupila v posledních dnech v úrodné pláni Sahl al-Gháb na severozápadě. Právě toto území se snaží armáda ubránit a přeskupila své jednotky na další obrannou linii, aby se vyhnula dalším ztrátám.

Každá armáda se nerada stahuje ze svých pozic, ale není třeba se obávat. Dobudeme je zpět

Sever a západ Sýrie je domovem hlavně šíitů ze sekty alávitů, kteří Sýrii vládnou a k nimž patří také prezident Bašár Asad. Prezident v červenci přiznal, že se armáda potýká s nedostatkem lidí. Řekl, že v zájmu udržení strategických oblastí ustupuje z méně důležitých částí Sýrie. Potvrdil tak názory analytiků, podle nichž se Sýrie začíná tříštit a Asad přestal mít kontrolu nad velkou částí státu. Podle ochránců lidských práv, kteří situaci sledují z exilu, Asad ztratil tři čtvrtiny státu, avšak stále drží velká města a oblasti s polovinou obyvatelstva.

„Každá armáda se nerada stahuje ze svých pozic, ale není třeba se obávat. Dobudeme je zpět, jako jsme to udělali předtím,“ sdělil nejmenovaný armádní zdroj agentuře Reuters.

Asi 60 kilometrů dlouhá pláň Sahl al-Gháb se rozkálá východně od pobřežního pohoří, v němž leží vesnice Kardáha, z níž pochází klan Asadů. Vojsko se nyní stáhlo ke své základně v Džarínu obývaném alávity. Podle syrské opozice je nyní v rukou rebelů asi 40 procent Sahl al-Ghábu. Válka v Sýrii si za čtyři roky vyžádala více než 240 tisíc mrtvých, včetně životů 12 tisíc dětí, a donutila polovinu Syřanů utéci ze svých domovů. Boje propukly po krvavém potlačování pokojných protivládních demonstrací v březnu 2011.