Polovinu miliardových startupů v USA založili přistěhovalci

Elon Musk představuje vesmírnou loď Dragon V2 společnosti SpaceX

Elon Musk představuje vesmírnou loď Dragon V2 společnosti SpaceX Zdroj: CTK

Inovace ve Spojených státech táhnou ve velké míře přistěhovalci. Vyplývá to z nové studie vydané Národní nadací pro americkou politiku (NFAP), podle které mají imigranti na svědomí 51 procent miliardových startupů v celkové hodnotě 168 miliard dolarů (zhruba čtyř bilionů korun), tedy kolem 90 procent hrubého domácího produktu České republiky.

NFAP ve studii zkoumala celkem 87 novějších společností, jejichž hodnota na počátku tohoto roku přesáhla jednu miliardu dolarů. 44 z nich má za zakladatele někoho, kdo se nenarodil v USA.

Ještě častěji přistěhovalci figurují ve vedení těchto firem, podle studie jsou hlavními osobami v managementu 62 zkoumaných společností. V průměru každá firma založená imigrantem vytvořila 760 míst.

Mezi nejznámější ze zmíněných společností patří SpaceX, technologická firma působící v aerokosmickém průmyslu, kterou založil Elon Musk. Rodák z Jihoafrické republiky je jedním z nejslavnějších tváří podnikatelů-přistěhovalců.

Typičtějším příkladem přistěhovalce je Ind Jyoti Bansal, který po vystudování přední technické univerzity v Indii získal pracovní vízum v USA a odešel do Silicon Valley. Tam snil o založení startupu a rychlém zbohatnutí. To se mu podařilo, když v roce 2008 založil firmu AppDynamics, jejíž hodnota v současnosti činí miliardu dolarů.

Další ukázkou je Uber, mobilní společnost umožňující objednání jízdy, která se již dostala i do Česka. Jedním ze spoluzakladatelů Uberu je Kanaďan Garrett Camp.

Dřívější podobné studie prezentovaly nižší čísla. Podle výzkumu z roku 2006 byla přistěhovalci založena čtvrtina firem, které vznikly v přecházejících patnácti letech. Studie z roku 2013 pak odhalila 33 procent firem, které byly založeny imigranty v šesti dřívějších letech.

Čtrnáct podnikatelů-přistěhovalců pochází z Indie, osm přišlo z Kanady a také ze Spojeného království, sedm z Izraele. V dvaceti případech přitom dotyčný přišel poprvé do Spojených států jako student.

Žhavé téma prezidentské kampaně

Studie přišla ve chvíli, kdy se ve Spojených státech diskutuje o omezení vstupu cizinců do země a jde o populární téma prezidentské kampaně. Barrack Obama se loni snažil zmírnit imigrační zákony, ovšem kongresem jeho návrh neprošel. Legislativa, podle které by nelegální imigranti, kteří pobývají v USA více než pět let a mají v zemi své potomky, mohli žádat o pracovní povolení, tvrdě narazila především u jižanských republikánů.

Současný favorit republikánských primárek Donald Trump v kampani prohlásil, že ilegální imigranty nechá deportovat. V republikánském táboře není jediným, kdo se staví proti přistěhovalectví. Jeho soupeř a senátor Ted Cruz je spoluautorem návrhu zákona o zpřísnění pracovních víz z loňského prosince. Autor studie tvrdí, že pokud by takový zákon platil v předchozích letech, nevznikl by žádný nebo jen velmi málo ze zmíněných startupů.