V Debalceve se tvrdě bojuje, povstalci prý dokončují obklíčení

Evakuace ukrajinského Debalceve

Evakuace ukrajinského Debalceve Zdroj: ctk/ap

Bez ohledu na intenzivní vyjednávání diplomatů o míru na východě Ukrajiny se "v násobcích" zvýšila intenzita bojů v okolí města Debalceve na rozhraní Doněcké a Luhanské oblasti. Oznámilo to "ministerstvo obrany" doněckých vzbouřenců a zprávy potvrdila i ukrajinská média.

Podle tiskové agentury separatistů se bojuje v okolí takzvané debalcevské kapsy, enklávy uvnitř povstaleckého území ovládané od loňského léta armádou. Agentura DAN dnes napsala, že vzbouřencům se podařilo zcela obklíčit vládní jednotky bránící se ve středu města a jeho bezprostředním okolí. V sevření je prý pět až šest tisíc vojáků.

O ztrátách se žádná z bojujících stran nezmiňuje. Povstalci tvrdí, že přehradili komunikace směřující do ukrajinského vnitrozemí, a znemožnili jak přísun armádních posil, tak evakuaci civilistů. Evakuace probíhala od konce minulého týdne, z původních 25 tisíc obyvatel prý ve městě zůstal jen zlomek.

Kyjev: Nejsme obklíčení

Kyjev zprávy o úplném obklíčení svých jednotek popírá. Podle agentury Unian ale velení protipovstalecké operace připouští, že sevření je stále těsnější. Armáda se údajně pokouší prorazit obklíčení u města Vuhlehirsk, tvrdě se bojuje i na předměstí Čornuchyne.

Armádní analytici v Kyjevě jsou přesvědčeni, že separatisté se budou všemožně snažit Debalceve ovládnout ještě před případným uzavřením nových mírových dohod v běloruském Minsku. „Vyrovnání fronty“, o němž povstalci hovoří už několik týdnů, chtějí na mírových jednáních v Bělorusku legalizovat. Vůdci separatistů přitom ovládnutí Debalceve označují za nezbytnou podmínku dalšího vojenského tažení směrem na západ.